Anne Gerd Granås er Årets farmasøyt 2019
Årets farmasøyt blir beskrevet som en samfunnsfarmasøytisk drivkraft. Selv er Anne Gerd Granås like engasjert som noensinne.
Sentralstyret i Norges Farmaceutiske Forening besluttet i 2019 å gi prisen Årets farmasøyt til professor Anne Gerd Granås. Hun mottok prisen med et stort smil under Verdens farmasøytdag, som foreningen arrangerte i samarbeid med Farmasøyter Uten Grenser, på Litteraturhuset onsdag 25. september.
— Det er virkelig en stor ære, sa hun.
Les også: Historisk bokutgivelse
Drømmer noen ganger om å jobbe med rotter igjen
Granås, som hadde med seg foreldre, barn og mann, takket hjertelig familien og alle som har støttet henne gjennom karrieren og fortalte forsamlingen om hvordan hun kom inn i samfunnsfarmasien, det hun har jobbet med og hva hun fokuserer på for tiden.
Granås tilsto at hun noen ganger drømmer om å fokusere på et enkelt enzym og noen ganger savner tiden som masterstudent hvor hun jobbet med rotter som oppførte seg akkurat som hun forventet.
— Men mens man jobber med mennesker er det mer uforutsigbart. Men det er det jeg liker. Jeg liker å jobbe med mennesker, jeg liker å jobbe i samfunnet, og jeg liker farmasien.
Hun fortalte at hun ble forelsket i samfunnsfarmasien da hun som ung student deltok på konferanse med et opplegg for pasientrådgiving i Sør-Afrika i 1993.
— Da hadde jeg gått tre år på Blindern, og jeg hadde ikke snakket med en pasient, ikke sett en pasient, aldri sett en bivirkning og aldri egentlig sett et ferdigpakka legemiddel. Det gikk som det måtte gå. Jeg fikk mye pepper: You have to work on your counseling skills, Granås, minnes hun veilederen si.
Det var en avgjørende opplevelse for henne og styrte henne mot samfunnsfarmasi og klinisk farmasi. Siden har hun jobbet for å øke oppmerksomhet på hvordan tilrettelegge for riktig legemiddelbruk.
— Og da må du snakke med pasienter og andre helsepersonell, sa hun og til tross for ønsket om å jobbe med rotter er det tydelig at engasjementet for menneskene som blir påvirket av farmasien er like sterkt som tidligere.
Les også: Opp av skrivebordsskuffen
Samfunnsfarmasøytisk drivkraft
Juryens begrunnelse:
Anne Gerd Granås tildeles prisen for sitt drivende engasjement for samfunnsfarmasi, og for hennes aktive rolle med å anvende forskning til å stadfeste helsevesenets og farmasøytens forpliktelse til økt pasientsikkerhet gjennom bedre legemiddelbruk.
Anne Gerd er en samfunnsfarmasøytisk drivkraft som setter fokus på faget og knytter det opp mot pasientomsorg i praksis.
Hun er en person med pågangsmot som synliggjør faget utover de farmasøytiske kretser og inn i et utvidet helseperspektiv – noe som bidrar til en bedre samfunnsmessig forståelse for riktig bruk av legemidler.
Anne Gerd er professor i samfunnsfarmasi, utdannet ved Farmasøytisk Institutt, Universitetet i Oslo i 1995, med doktorgrad fra School of Pharmacy, University of London i 2000. Hun er ansatt ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, etter tidligere å ha arbeidet ved OsloMet, Senter for samfunnsmedisin ved UiB og Apoforsk. Hun ble i 2017 tildelt Fulbright forskerstipend.
Gjennom sin evne til å forenkle og tydeliggjøre samfunnsfarmasien engasjerer hun både studenter, fagfolk og folk flest gjennom forelesninger, podcasts, kronikker, bøker, publikasjoner og foredrag - både nasjonalt og internasjonalt. Hun er med sin motiverende atferd, sin kunnskapsrikhet og sin genuine interesse for samfunnsfarmasi et forbilde for alle farmasøyter.
Anne Gerd Granås er med på å utvikle, befeste og forsterke farmasøytens rolle i samfunnet ved å aktivt delta i samfunnsdebatten og synliggjøre verdien av farmasøytisk kompetanse.
Les også: Bedre oppfølging med videoforelesninger
Årenes farmasøyter
Årets farmasøyt er en utmerkelse som gis til en yrkesaktiv farmasøyt som på en spesiell måte har bidratt til å forsterke, utvikle eller befeste farmasiens og farmasøytenes rolle i samfunnet, og som gjennom sin yrkesutøvelse står som et forbilde for andre farmasøyter.
Tidligere prisvinnere:
2018: Anne Markestad
2017: Gunnstein Norheim
2016: Hedvig Marie Egeland Nordeng
2015: Håvard Horn
2014: Wenche Gordon
2013: Ragnhild Løberg
2012: Laila Irene Bruun
2011: Hilde Frøyland
2010: Astrid Gilje Hageler
2009: Vigdis Frost Lied
2008: Anne Waal Amundsen
2007: Ellen Kristoffersen
2006: Espen Molden
2005: Ingrid Grønlie
2004: Arvid Kronstad
2003: Kjersti Bakken
2002: Frank Jørgensen
2001: Angela Kristensen
2000: Guttorm Folkedal (post mortem)
1999: Merete Klausen
1998: Kirsten K. Viktil
Les også: Anne Markestad er Årets farmasøyt 2018