Koronapandemien

11. januar: Kinesiske myndigheter varsler om første dødsfall som følge av det nye koronaviruset.

30. januar: Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte at korona er en global helsekrise.

2. februar: Første koronarelaterte dødsfall utenfor Kina.

11. februar: Viruset ble døpt covid-19 (coronavirus disease 2019).

26. februar: Første smittetilfellet i Norge påvist.

28. februar: Usikkerhet og smittebekymring sprer seg blant apotekansatte.

12. mars: Første dødsfallet i Norge rapportert. 
Myndighetene innfører de første omfattende tiltakene. 
Folk strømmer til apotekene og starter tre dager med kaos.

16. mars: Helsemyndighetene inngår avtale med de tre store legemiddelgrossistene om utvidelse av beredskapslagre. 
Enighet på Stortinget om regjeringens første krisepakke
Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser publiserer liste over yrker med samfunnskritisk funksjon og apotekpersonell inkludert.

17. mars: Helsedirektoratet inkluderer apotekpersonell blant ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid.

21. mars: Stortinget vedtar en ny krisefullmaktslov.

Kilder: New York Times, VG, farmaceutene.no

Rundt én måned ut i koronakrisen tok NFT en tur rundt i Oslo for å se hvordan våre egne helter ute i apotekene takler de vanskelige tidene vi står oppe i. I løpet av en torsdag midt i april vandret vi byen på kryss og tvers og snakket med farmasøyter, apotekere og apotekteknikere.

Til tross for en allerede travel arbeidshverdag, varierende kvalitet på smitte­verntiltak fra kjedene, nye rutiner, smittefare og permitteringer hengende over seg, er det lite tungsinn og sure miner ute i apotekene. Alle vi snakket med på vår tur gjennom byen uttrykker lite bekymringer, brennende engasjement, glede over å være til nytte, en overraskende stor normalitet og mye humor.

Les også: Uenighet om smitteverntiltakene i apotekene er gode nok

Herk med kaffe og munnbind på Stovner

Hold deg unna kaffe: Farmasøytene Elizabet Mitrevska (til venstre) og Johaina Rifai på Stovner synes det er greit å bruke munnbind, men har et klart råd: Ta det rolig med kaffe og tyggegummi.

På Apotek 1 Stovner har det først og fremst vært ­hektiske dager de siste ukene, forteller bestyrer Iram Naz.

— Det kom jo litt sånn brått på, sier hun og forteller om lange køer og mange kunder torsdag 12. mars. Da hadde de nok rundt dobbelt så mye trafikk som en vanlig travel dag.

Mot påsken roet det seg, og nå er trafikken litt lavere enn vanlig.

Hun merker at folk har tatt inn over seg at vi må passe på hverandre og være bevisst smittefaren og har ikke hatt mye problemer med misfornøyde kunder.

— Det har gått veldig bra med kundene. De har vært veldig for­stå­elses­fulle.

På Stovner jobber de mye med ­hygienen, og Naz ­forteller at det kunne være litt stress å huske på å sprite alt ofte nok i starten.

— Men nå går det bra.

Hun er ikke så bekymret for å bli ­smittet selv og ­opplever ikke at de andre på apoteket uttrykker mye bekymring heller.

I det store og hele har ikke koronadagene i apoteket vært så annerledes enn vanlig.

— Det har bare vært veldig mye å gjøre.

Stovner er et av områdene i Oslo hvor viruset ikke var under kontroll da NFT var på besøk, og eldre, som er en risikogruppe, er en stor kundegruppe. Derfor tar ­apoteket relativt strenge forholdsregler. Bruk av munnbind er ­valgfritt, men det er flere og flere som har begynt å bruke det etter at det ble tilgjengelig.

— Vi mener at riktig bruk er med på å redusere ­smittefaren og velger derfor å bruke det, sier Naz.

Farmasøytene Elizabet Mitrevska og Johaina Rifai bekrefter det sjefen sier og beskriver også situa­sjonen som hektisk, men at det går bra nå.

De to synes rutiner og tiltak fungerer bra, men kan fortelle at det har vært litt uvant å jobbe med munnbind. Mitrevska smiler og forteller om litt upraktiske hendelser både med tyggegummi og kaffe.

— Det har blitt minimalt med kaffe, smiler hun.

— Ja, og så går en og puster inn egen kaffeånde, ler Rifai.

Les også: 50 ansatte i apotekkjedene har hatt korona

Visste ikke at det var så mange mennesker på Kalbakken

På Boots apotek Kalbakken har de hatt det travelt fra dag én, og korona har ført til én fascinerende endring blant kundene, forteller apotektekniker Tone Backelin (bildet).

— Vi fikk litt stress med en gang, sier hun.

Etter hvert følte de at de fikk kontroll på situasjonen, men det har vært mye besøk helt frem til de siste dagene.

— Vi har hatt det kjempetravelt. Jeg visste ikke at det var så mange ­mennesker på Kalbakken.

Kundene er stort sett flinke til å holde avstand og følge forholdsreglene når de er i apoteket. Backelin har lagt merke til en interessant endring blant en del kunder.

— Tidligere skulle folk ofte vise hvor dårlig de er ved å hoste, men det gjør de ikke lenger, smiler hun og legger til at de får utrolig mye spørsmål om antibac, munnbind og termometer, alt ting de ikke har på lager.

De ansatte brukte hansker i starten, men leste seg opp og så at det ikke var så mye hjelp i det, så de sluttet. De tror det er viktigere å sprite hender og flater og, ikke minst, vaske seg godt med såpe og vann.

Med forholdsreglene og tiltakene som er innført, er stemning god i apoteket.

— Ingen panikktilstander her, nei, sier hun trygt.

Les også: Apotek 1 permitterer flere farmasøyter

Avslappet stemning på Røa

På Apotek 1 Røa tar både ansatte og de aller fleste kundene situasjonen med stor ro, ifølge apoteker Helge Slinning (bildet).

— Det startet relativt hektisk for å si det mildt. I starten var det kaos. Det var rundt tre dager hvor vi hadde tre ganger så mye som vanlig. Frem til påske var det stort sett mellom 50 og 100 prosent over. Nå kan jeg si det har roet seg. Nå får vi tid til å gjøre mer enn å ekspedere.

Han synes kundene tar det fint. Folk er flink til å holde avstand inne i ­apoteket og venter tålmodig.

Med tiltakene på plass er det også avslappet stemning blant de ansatte. De bruker ikke noe ekstra smitte­vernutstyr, og de er ikke redde for å gjøre vaksineringer eller andre tjenester.

— Det er mye vasking, men det er ingen av oss som går rundt og er bekymret.

Les også: Vitusapotek planlegger permittering ved 20 apotek

Mye morsom bruk av munnbind på Furuset

På Vitusapotek Furuset opplever de at kundene gjør mange finurlige smitte­verntiltak som ikke alltid er like effektive, rapporterer apotektekniker Jelena Radovanovic (bildet).

Folk kjøper antibac og munnbind i stort monn, men hun tror det er mange som ikke vet hvordan de skal bruke dem. Hun har sett folk bruke antibac både på munnbind og hansker og hørt om de som fryser dem ned i håp om å kunne bruke dem flere ganger.

Hun smiler og forteller om en kunde som hadde munnbindet bare over nesen.

— Jeg tror han gjorde det så han kunne snakke.

Favoritten hennes var en kunde som ville betale med kontanter.

— Han tok av seg munnbindet for å slikke på ­fingrene, slik at han kunne bla frem sedlene. Den var ny, ler hun.

— Det er mye morsomt som skjer her.

Ellers har de opplevd de samme svingningene som de fleste andre apotek.

— Det har variert litt. Det var den hamstretorsdagen, og så ble det ­roligere enn det pleier å være.

Hun synes folk er veldig flinke til å vente. De prøver å holde tallet kunder i apoteket om gangen nede, men de må sjelden styre kundene.

— Det er veldig mange som gjør det automatisk. Teller hvor mange som er inne og blir stående.

Folk tar det de trenger og roter ikke rundt. Det er alltid noen som kommer for å kikke og teste produkter, men nå har de fjernet alle prøver.

Radovanovic opplever at alle ved apoteket tar ­situasjonen med ro.

— Jeg tenker ikke på meg, men jeg tenker litt på at jeg kan smitte de hjemme.

De er grundige med rutinene. De åpner en time senere enn vanlig og bruker den tiden til å vaske, og de renser flater, som blir brukt mye, flere ganger om dagen.

— Jeg synes vi har blitt flinke på ­rutiner. Det er litt ekstra nå, men vi er vant til grundig hygienearbeid fra før.

Les også: Apotekene får ingen refusjon for smitteverntiltak

Kundene forsvinner på Smestad

På Ditt Apotek Smestad er de ­bekymret for hvor kundene har tatt veien, forteller apotekeier og provisorfarmasøyt Basel Adi (bildet).

— Det var veldig travelt med en gang, men etter at legene reduserte sin aktivitet og folk begynte å holde seg inne, har det vært veldig lite å gjøre de siste ukene. Jeg har lurt litt på hva jeg skal gjøre. Min bekymring er: Hvor er kundene?

På apoteket hans tar de forholdsregler, men er relativt avslappet til situasjonen og har blant annet ikke pleksiglass. Han oppfatter at kundene tar det alvorlig og tar ansvar, og han er ikke så bekymret for smittesituasjonen på apoteket.

— Bekymringer er det overalt på jorda nå, ikke bare på apoteket, ­smiler han.

Les også: Farmaceutene etterlyser beredskapsplan for apotek

Motiverte farmasøyter på Tøyen

På Boots apotek Tøyen overlevde de ekstremdagen 12. mars og har siden følt seg motivert for å gjøre en viktig innsats, informerer apoteker Gudmund Westre (bildet).

— Det ble jo en eksplosjon i kunde­tilstrømningen den 12. mars. Da var det lange køer helt til vi stengte, og det var litt hamstringstendenser, sier han.

— Det var den tøffeste apotekdagen jeg har hatt i min tid i bransjen.

Da han gikk hjem den kvelden, var han bekymret for hvordan dagene fremover ville bli. Etterfølgende ­fredag og lørdag var travle, men ikke like ­krevende. Uken etter roet det seg betydelig, og etter påske har det vært stille.

— Vi har nok litt mindre kunder enn vi skulle hatt i dag, tror han.

Med den store økningen i starten har de litt å gå på, og han antar de klarer seg greit, men synes det blir spennende å se hvordan det utvikler seg fremover.

Ingen på apoteket hans har vært syke, og etter det de oppfattet som en ilddåp de første dagene, tar de fleste situasjonen med ro.

— Da sto folk tett her og smittefaren var enorm for oss. Vi var litt engstelige da, men når vi overlevde den perioden uten å bli syke, så er vi veldig glade for det. Og nå har vi så gode tiltak og rutiner at det er ingen av oss som er engstelig for å bli smittet.

Han opplever at kundene er positive, og de får mye gode tilbakemeldinger.

— Folk er utrolig takknemlige for at vi er her og at dørene er åpne. Det motiverer og gjør det hyggelig å kunne gjøre den samfunnskritiske jobben vi er satt her til å gjøre.

Les også: Usikkerhet blant farmasøyter om koronaviruset

Lange køer, men lite smittepress på Røa

På Vitusapotek Røa tar de gode ­forholdsregler og prøver å ikke tenke for mye på viruset, opplyser farmasøyt Kamil Butynski (bildet).

— Det var utfordrende i begynnelsen. Med mye folk og ingen tiltak. De siste ukene har det blitt bedre.

Apoteket har strenge regler på antall i lokalet til tross for ganske god plass. Da kan de hjelpe alle som slipper inn, og de har god kontroll på selvvalget.

Det fører til ganske lang kø utenfor, uten at det ser ut til å plage noen.

— Det er nok uvant for folk å vente ute, men de fleste reagerer veldig positivt.

De ansatte selv tar alle forholdsregler og er nøye med hygiene og rutine, men Butynski ser på det litt som unntakstilstand hvor han ­uansett må på jobb.

— Jeg prøver å ikke tenke på det egentlig. Hvis vi skulle ha panikk, da blir det vanskelig å komme hit hver dag og jobbe.

(Publisert i NFT nr. 4/2020 side 10-16)