Legemidler i sosiale medier og Pharmacy First på Farmasidagene
Farmasidagene er tilbake i Folkets hus i sentrum og vil presentere et spisset bilde av hva som skjer i hele farmasibransjen akkurat nå. Årets program kan nok både provosere og underholde.
Norsk Farmasøytisk Selskap har bestemt seg for å bruke hundreårsjubileet til å teste en litt annen form og fasong på Farmasidagene som i år avholdes 14. og 15. november. Etter flere år på Ullevål er de tilbake i Folkets hus på Youngstorget.
— Nå er vi tilbake igjen, smiler leder i Norsk Farmasøytisk Selskap, Hege Helm, og leder for programkomiteen for Farmasidagene 2024, Kristin Svanqvist, i tandem.
De tror plasseringen midt i sentrum og lokalene som gjør det lettere å møtes og prate sammen mellom foredragene, vil være bedre både for utstillere og deltakere. Det vil styrke det som er minst halve poenget med Farmasidagene – møte andre farmasøyter innen og på tvers av arbeidsplass, sektor og alder.
— Det skal være den store møteplassen for profesjonen.
LES OGSÅ: Norsk Farmasøytisk Selskap fyller 100 år
Skal handle om det store bildet innen farmasien
I tillegg vil Farmasidagene i år legge all vekt på hovedprogrammet. Det blir ingen parallellsesjoner, og alle kan delta på de samme foredragene og innleggene.
— Det er for å gi hovedprogrammet og den røde tråden mest mulig fokus, og så skal det skille seg litt ut fordi vi har jubileum, forklarer Svanqvist.
— Vi ønsker å spisse inn mot det som er det store bildet og gi en smak av de utfordringene og mulighetene som ligger på et overordnet nivå i farmasien akkurat nå.
Årets program har fått tittelen Tilbake i fremtiden, og målet er å gå dypt inn i noen få tema som er viktige nå og fremover, og som samtidig berører alle farmasøyter uansett bransje.
Apotekene først
En stor bolk vil handle om Pharmacy First, som er et britisk konsept der pasienter blir henvist til apoteket for enklere lidelser og reforskrivninger av visse resepter. Utvidet bruk av apotek bør absolutt vurderes nå når alle ser at trykket på helsevesenet øker, mener Svanqvist.
— Det kan være en løsning for fremtiden, og det kan være en del av å viktiggjøre farmasøytene. Vi må ikke bare selge, men kan få en større plass i forsynings- og pasientkjeden, sier hun.
Sammen med en representant for Community Pharmacy, Skottland, kommer Ellen Meland som har jobbet i Skottland og praktisert dette over flere år, og Hanne Andresen fra Apotekforeningen. I tillegg kommer våre viktigste helsepolitikere for å diskutere mulighetene.
— Det er dyktige politikere som kommer for å diskutere andre modeller for helsevesenet, så da må vi farmasøyter kjenne vår besøkelsestid og være der, slår hun fast.
LES OGSÅ: Norske farmasøyter må velge om de vil jobbe med helse eller butikk
Skummelt med ustabile forsyningskjeder av ikke-markedsførte legemidler
Deltakerne vil også få høre om helseberedskap og den geopolitiske situasjonen, som har blitt et mer og mer hett tema, også fra et legemiddelperspektiv de siste par årene.
— Dette er kjempespennende. Selv om det ikke påvirker den som står og selger en pakke Paracet i apoteket her og nå, så kan det forklare litt hvorfor vi har legemiddelmangel i Norge, sier hun som bemerker at det i alle fall er noen som bør tenke forsyningssikkerheten i en urolig verden før de belager seg på ikke-markedsførte legemidler uten stabile forsyningskjeder.
— Det et viktig å forstå den geopolitiske situasjonen vi står i nå, så vi ikke gjør beslutninger på manglende og feil grunnlag.
Får angst av å se legemidler på TikTok
Farmasidagene ønsker også å løfte diskusjonen om tilgang på legemidler litt opp på et høyere nivå og vier mye tid til å diskutere kontroversiell behandling og pasientens valg hvor blant annet Instafarmasøyten kommer for å snakke om sosiale medier og hvordan legemidler blir omtalt der.
— Hun har valgt å være en trygg fagperson som svarer ut spørsmål om legemidler, sier Svanqvist.
Selv er Svanqvist myndighetskontakt i Merck til daglig og tenker med gru tenker på hvordan det bobler over av umodererte omtaler av legemidler i sosiale medier.
— På Snapchat er det helt vilt. Jeg tror ikke de vet at de driver legemiddelreklame. De tror de driver folkeopplysning. Jeg får nesten angst når de holder på med våre produkter, sier hun.
Er Norge klar for returordning på medisinpenner?
Klima er viktig også for farmasøyter, og farmasien påvirker klima, så det er som seg hør og bør et tema på årets dager. Fokuset blir på returordning for medisinpenner, og de spør om Norge er klar for det.
LES OGSÅ: Plutselig døde alle gribbene i Pakistan
Markerer sine hundre år
I sitt hundrede år koster også Selskapet på seg et tilbakeblikk og har invitert et knippe farmasøyter, blant annet professor Anne Gerd Granås og Per T. Lund fra Apotekforeningen, som kan snakke om hvordan farmasien har endret seg.
I tillegg blir det som alltid utdeling av Det Giftige Kors, Pecha Kucha-konkurranse, posterkonkurranse og så klart pølsefest.
For å feire hundreårsjubileet spanderer selskapet gratis inngang til Farmasidagene for alle sisteårs farmasistudenter og gir billig inngang for resten av studentene. I tillegg spanderer Vitusapotek og Apotek 1 lunsj på studentene.