Farmasøyter Uten Grenser støtter helsehjelp til papirløse migranter
Farmasøyter Uten Grenser (FUG) har støttet Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo med 100 000 kroner.
Farmasøyter Uten Grenser (FUG) har gitt en donasjon på 100 000 kroner til Helsesenter for Papirløse Migranter i Oslo, som drives av Røde Kors og Kirkens Bymisjon og ligger på Tøyen. Donasjonen er øremerket til medisiner.
— Denne støtten skal styrke helsetilbudet for papirløse migranter, en av de mest sårbare gruppene i samfunnet, som ofte faller utenfor det offentlige helsevesenet. Vi i FUG er svært stolte over å kunne gi et betydelig bidrag til det viktige arbeidet Helsesenter for papirløse migranter i Oslo gjør. Dette er et betydelig bidrag for oss, og vi mener det er et godt formål i samsvarer med vår visjon om trygg og effektiv legemiddelbehandling for alle, sier leder Emily Hauge.
Viktig sikkerhetsnett
Hauge slår fast at Helsesenteret for papirløse migranter fungerer som et viktig sikkerhetsnett ved å gi gratis helsehjelp til mennesker som ellers ville stått uten medisinsk behandling og medisiner. Donasjonen fra FUG vil spesielt bidra til å forbedre tilgangen til nødvendige legemidler for papirløse, inkludert akuttmedisiner og behandling av kroniske tilstander som diabetes og infeksjoner.
Det jobber seks farmasøyter ved Helsesenteret, og Hauge legger til at hun synes det er stas at farmasøyter bruker fritiden og kompetansen sin til å hjelpe de mest sårbare med legemidler.
— Vi er veldig glade for å se at farmasøytisk kompetanse kan tas i bruk så direkte og lokalt for å utgjøre en stor forskjell for mennesker i en vanskelig situasjon.
Viktig med økonomisk og politisk støtte
NFT fulgte FUG-lederen til Tøyen da hun møtte virksomhetsleder ved Helsesenteret, Linnea Näsholm. Hun er strålene fornøyd med at FUG ønsker å støtte dem.
— For oss betyr det utrolig mye fordi det hjelper oss å gi nødvendig helsetjenester til en gruppe som er utenfor velferdsstatens sikkerhetsnett og som har begrensede helserettigheter. En sånn type støtte er med på å sikre at vi fortsatt kan bidra med medisiner til våre pasienter, sier hun og understreker at anerkjennelsen og det politiske budskapet som ligger i den støtten er nesten like viktig for dem.
— Å oppleve at det er flere som er med og kjenner til og støtter saken helsetjenester for papirløse, det betyr mye. Vårt mål er jo å bli overflødig og legge ned, og at alle skal få tilgang på nødvendig helsehjelp og medisiner. Og at FUG er med å påpeke at dette er en gruppe som bør ha bedre tilgang til medisiner er viktig, sier hun.
LES OGSÅ: Meningsfullt og faglig stas å jobbe i flyktningleir
Kjærkomment i et trangt budsjettår
Näsholm er ikke minst glad for tidspunktet de får støtten.
— Vi går inn i et år med ganske stramt budsjett, forklarer hun.
Senteret finansieres likt av Kirkens bymisjon og Røde Kors fra deres frie midler som har gått ned de siste årene. De får også støtte fra Oslo kommune og prosjekt gjennom Helsedirektoratet. Senteret ser for seg et stramt budsjett for 2025, og det er vanskelig å få balanse når de samtidig får ekstra oppgaver som er nødvendig med dagens behov.
— Til neste år ser vi at vi har et budsjett som går i underskudd akkurat nå, så det var veldig kjærkomment, smiler hun.
I budsjettet for 2025 har de lagt inn 500 000 til legemidler, så støtten fra FUG vil utgjøre et vesentlig tilskudd til det.
— Det er utrolig fint å få de øremerket til medisiner, sier Näsholm.
Medisiner helt avgjørende del av Helsesenteret
Senteret har rundt 600 unike pasienter per år. Noen av dem har sammensatte alvorlige sykdommer eller kroniske sykdommer. Mange av pasientene trenger mye medisiner, og de møter mange utfordringer med å skaffe seg medisinene. Pasientene deres får ikke noe på blå resept, de har ikke krav på fastlege, og har da ingen til å skrive ut resept. Det kan være snakk om store summer, og de fleste har ikke penger til å hente ut medisinene på apoteket. I tillegg har de ikke gyldig identifikasjon og vil kunne ha problemer med å hente ut medisiner selv om de har resept.
— Så det er en helt nødvendig del av helsehjelpen vår, å ha medisiner her, sier hun.
Hun legger til at de har samarbeid med Vitusapotek Vollen som gir rabaterte priser på innkjøp av legemidler og et annet apotek som gir rabatt på resepter som Helsesenteret skriver ut.
LES OGSÅ: FUG er alltid på jakt etter nye prosjekter
FUG har bredt engasjement for humanitært arbeid
Farmasøyter Uten Grenser har lang erfaring med humanitært arbeid og har gjennom årene støttet prosjekter både lokalt og internasjonalt.
— Donasjonen til Helsesenter for papirløse migranter markerer et viktig steg i arbeidet med å sikre helserettigheter for alle. Som organisasjon har FUG et tydelig mål om at alle mennesker, uansett bakgrunn, skal ha tilgang til livsnødvendige medisiner, sier Hauge.
Hun opplyser at i Tanzania samarbeider FUG med Haydom sykehus for å forbedre legemiddelhåndtering og styrke farmasøytisk praksis. Dette prosjektet bidrar til økt pasientsikkerhet og sikrer at nødvendige medisiner blir riktig håndtert, spesielt i rurale områder der helsetjenester ofte er begrenset. I 2023 sendte FUG to farmasøyter til Tanzania for å arbeide med dette prosjektet, og organisasjonen oppfordrer medlemmene til å søke om støtte til lignende initiativer som bidrar til bedre helse.
I Etiopia har FUG gjennomført et langvarig prosjekt i samarbeid med Oslo universitetssykehus (OUS) og Oslomet- storbyuniversitetet, med mål om å bygge opp landets onkologikompetanse. Prosjektet, som har pågått i over ti år, har utdannet om lag 50 onkologer og 70 kreftsykepleiere. Fra neste år planlegges videreføring av innsatsen, med en gruppe helsepersonell, inkludert farmasøyter, som skal bidra med opplæring i helse, miljø og sikkerhet for sykepleiere i Etiopia.
LES OGSÅ: FUG holder Etiopia-prosjektet varmt