Nukleærmedisin og særlig molekylær avbildning med radioaktive sporstoffer (PET og SPECT) har gjennomgått en revolusjonerende utvikling de siste 30 årene og er i stadig utvikling. I det siste har vi også sett stor utvikling innen målrettet kreftterapi med radionuklider.

Vi har laget et temanummer om radiofarmaka. Les mange interessante artikler og tanker her. 

Radiofarmaka, både for diagnostikk og terapi, utgjør fundamentet i nukleærmedisinen. Trekløveret instrumenteringen, menneskene (forskerne, farmasøytene og annet helsepersonell) og nye radiofarmaka muliggjør en stadig mer målrettet og persontilpasset behandling. Det er nettopp denne persontilpassingen som har blitt ett av de viktigste kjennetegnene til nukleærmedisinen og molekylær avbildning.

Kanskje overraskende nok har Norge en lang historie og et stort fotavtrykk innen produksjon og innovasjon av radiofarmaka og andre diagnostiske legemidler. Det finnes flere oppstartsselskaper som utvikler nye radioaktive terapeutiske legemidler, sammen med større lokomotiver som Bayer og GE Healthcare. Dette sammenfattes i den historiske artikkelen til farmasøyt og professor Ole Kristian Hjelstuen, administrerende direktør i Inven2.

Teranostikk (theranostics) er et voksende medisinsk fagfelt som ved påvisning av sykdomsassosierte biologisk mål på cellenivå benyttes til å gi målrettet terapi. Uttrykket er et portmanteau-ord sammensatt av terapi og diagnostikk og er allerede et godt innarbeidet uttrykk i fagmiljøet og er i praksis blitt en egen fagdisiplin, flere land i Europa har allerede teranostiske sentre. Uttrykket har blant annet blitt kjent fra suksessen med prostataspesifikt membranantigen (PSMA) målsøkende radioligander (for eksempel Pluvicto®), som enten er merket med en diagnostisk (68Ga) eller terapeutisk radionuklide (177Lu) der diagnostikken tillater å se sykdommens molekylære fotavtrykk, og som ved uttrykk av riktige fenotype indiserer behandling med målrettet radioterapi.

 

Trekløveret instrumenteringen, menneskene (forskerne, farmasøytene og annet helsepersonell) og nye radiofarmaka muliggjør en stadig mer målrettet og persontilpasset behandling.

 

Underveis og etter behandling kan diagnostikken si noe om behandlingsresponsen. Hvis man utvider definisjonen av teranostikk, må heller ikke behandlingen være radioaktiv, men at diagnostikken gir meningsfull informasjon som muliggjør ny, tilpasset og mer effektiv behandling. Onkologien har tatt i bruk teranostikkonseptet først, men andre områder som nevrologi (eksempelvis demenssykdommer), kardiologi og inflammatoriske og infeksiøse sykdommer vil i fremtiden kunne dra minst like mye nytte av dette.

Sindre Hassfjell, teknologidirektør i Thor Medical, og Jørgen Wesche, professor ved Senter for kreftcellereprogrammering på Det medisinske fakultet ved
Universitetet i Oslo, går grundig til verks i en oversiktsartikkel hvor de beskriver prinsippene bak målrettet radionuklid behandling av kreft.

Bli også med på en visitt til Agilera, Oslo Imaging and Therapy Laboratory (OITL) samt Thor Medical, som representanter for innovasjon og verdiskapning innen radiofarmasi.

Vi håper dette temanummeret kan øke interessen og kunnskapen blant farmasøyter om denne hurtig voksende gruppen av legemidler, særlig siden en stor del av forskningen og utviklingen skjer her i landet. Farmasøyter har en særegen kompetanse som er etterspurt i utviklingsløpet fra labbenk til pasient.

(Publisert i NFT nr. 7/2024 side 21)