Legemidler og lys fascinerte både unge og gamle under Forskningsdagene
Både unge og voksne var nysgjerrig på lys og legemidler da Farmasøytisk institutt deltok på Forskningstorg om kropp og sinn på Teknisk Museum.
Ungdoms- og videregåendeskoleelever viste stor interesse for lys- og solkremeksperimentene til farmasøytene fra farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo, og de strømmet til standen deres under Forskningsdagene.
— Ungdommene syntes det var spennende å se at solkrem hindret en fargeindikator å endre farge når den ble utsatt for lys. Det var også mange som ble fascinerte av prismene vi hadde med, hvor lyset fra en lommelykt ble spaltet i alle regnbuens farger, forteller stipendiat Helene Liepelt Nystedt.
— Flere var interesserte i det vi fortalte om hvordan lys påvirker legemidler, men det var nok forsøkene som var høydepunktet, legger hun til med et smil.
LES OGSÅ: Fotosensitivitet – hva bør du vite?
— Aldri hørt at legemidler påvirkes av lys
Sammen med professor Hanne Hjorth Tønnesen og flere kolleger deltok Liepelt Nystedt på Forskningstorg om kropp og sinn på Teknisk Museum fredag 20. og lørdag 21. september. Som en del av Forskningsdagene tok flere enheter fra universitetet turen til Teknisk Museum for å vise frem hva de driver med for ungdom. Som en bonus fikk de vist seg frem for et litt mer voksent publikum lørdag.
— På lørdagen var det åpent for alle, og da kom det også en del voksne som var interesserte i å høre om hvordan man kan beskytte legemidler mot lys og hvorfor det er viktig. Vi fikk kommentarer fra flere på at "dette har vi aldri hørt om før!" Så det er viktig å nå ut med dette til flere, slår Liepelt Nystedt fast.
LES OGSÅ: Legemidler som kan gi fotosensitivitet
Lys påvirker legemidler på flere måter
Farmasøytene ønsket å formidle noen måter lys kan påvirke legemidler og oss mennesker når vi bruker dem, og hadde lagt vekt på tre hovedtema, forklarer Liepelt Nystedt.
Noen legemidler er lyssensitive og blir brutt ned når de utsettes for sollys.
— Vanligvis vil resultatet være at legemidlet mister effekt, men i noen tilfeller kan det dannes toksiske og skadelige nedbrytningsprodukter. Dette er spesielt et problem for oppløsninger, som for eksempel infusjonsposer på sykehus. Men kan også bli en utfordring hvis man oppbevarer dosetten sin hjemme i vinduskarmen, sier hun.
Lys kan forsterke bivirkninger av noen legemidler ved fotoallergiske eller fototoksiske reaksjoner.
— Noen legemidler gjør deg mer sensitiv for solen, og det er viktig å beskytte seg med klær/solkrem når man bruker dem. Det gjelder for eksempel noen typer antibiotika, NSAIDs med mer.
Lys kan brukes for målstyring av legemidler og behandling av sykdommer.
— Lys sammen med et lysfølsomt stoff brukes blant annet i behandling av hudkreft og kreftsvulster, psoriasis, noen øyesykdommer og infeksjoner i munnhulen. Det forskes på å målstyre legemidler ved bruk av lysaktiverte liposomer som slipper ut virkestoffet når de blir bestrålt med lys.
— Utover dette hadde vi mange fine samtaler om at lys består av farger med ulik energi og at det er viktig å smøre seg med solkrem, sånn generelt, smiler hun.