Etter mange år som klinisk farmasøyt med forskrivningsrett i Skottland har farmasøyt Ellen Meland en utfordring til norske apotekfarmasøyter.

— Hvis vi vil være helsepersonell og sammenlikne oss med farmasøyter i andre land og bli tatt på alvor, så må vi også være forberedt på at denne utviklingen tar oss i en retning hvor vi må ta mer ansvar for pasientens behandling, sa hun da Norges Farmaceutiske Forening avholdt Apotekerdagen på Grand hotell mandag 2. september. 

LES OGSÅ: Apotekene utfører mye klinisk farmasi

Pasientene må ikke til legen

Meland husker at før hun forlot Norge for Skottland på midten av 2000-tallet opplevde hun at farmasøyter i apotek ikke ville ha skilt fordi de ikke ville bli spurt om ting. Hun tror mange har lav selvtillit, ikke er klar over hvor mye kunnskap de har og tror alt må overlates til legene. 

— De må slutte med det. Vi kan masse. De skal ikke gå til legen. Det er bare tull det. legen kan ingenting, sa hun med et smil. 

Mange ønsker flere tjenester i apotek, og mange ser den ferske innføringen av Pharmacy First, hvor apotekfarmasøyter skal kunne skrive ut noen legemidler, i England som et ideal. Skottland har hatt en variant av Pharmacy First siden 2016 og er mer relevant sammenlikne seg med, mener Meland.

LES OGSÅ: Med rett til å forskrive

Pasient eller kunde, butikk eller helse

For å kunne gjøre mer av de helsetjenestene må både apotekene og farmasøytene i dem, ta noen valg, mener Meland.

— Hvordan vil vi utvikle norske apotek for fremtiden? Snakker vi om pasient eller kunde? Skal vi drive butikk eller helse?

— I Skottland så snakker vi om pasienter. Det medfører et mer helserelatert utgangspunkt, sa hun og slo fast at de farmasøytene møter i resepturen er pasienter som trenger farmasøytiske omsorg.

Hun utfordrer farmasøyter på å bruke mer tid på pasientene. Farmasøytens hovedoppgave er å levere ut resepter. Da må farmasøyten treffe og snakke med pasienten, og ikke fokusere på andre ting samtidig. Der mener hun norske apotek har en fordel fremfor skotske apotek som ikke har direktereseptur som gir større muligheter for kontakt med pasientene. 

— Jeg brenner for direkteresepturen, for det er der vi kan jobbe klinisk. 

Ellen Meland

De som vil høre mer om Melands tanker om klinisk farmasi i apotek kan ta turen på Farmasidagene i november. 

— Eik blir superbra!

Janne Smedberg fra Apotekerforeningen

Under Apotekerdagen i år kunne deltakerne også høre seniorrådgiver i Apotekforeningen, Janne Smedberg, snakke om helsetjenester i apotek og Maren Krogh, seniorrådgiver i Apotekforeningen, fortelle om den nye felles bransjeløsningen for apotekenes datasystem, Eik. Hun anslo at 70 prosent av apotekene er over på den nye løsningen innen nyttår og trakk frem pasientjournalen og muligheten for å registrere fullmakter som to av de store merkbare fordelene med Eik. 

— Jeg tror det kommer til å bli superbra, smilte hun. 

LES OGSÅ: I Råde er de gira på Medisinstart

Maren Krogh fra Apotekforeningen

LES OGSÅ: Manpreet og Erik vil finne ut hvordan PLL bør brukes i apotekene

Sette grense for hvilke apotekere det kan drives rovdrift på

Forhandlingssjef i Farmaceutene, Jon Ole Bjørklund Whist, deltok for å opplyse om at foreningen har begynt et arbeid for å bedre regulere apotekerstillingen. Blant annet ønsker foreningen et skille mellom apotekerstillinger som er reelt ledende stillinger med nødvendig fleksibilitet og rom til å være leder, og de som i større grad jobber som vanlig farmasøyt samtidig som de skal gjøre administrative oppgaver og blir mer styrt av arbeidsgiver.

— Det setter en grense for hvem man kan drive rovdrift på, og hvem man ikke kan drive rovdrift på, sa han. 

De har foreløpig fått lite gjennomslag hos arbeidsgiverne, blant annet med begrunnelse i at apotekerne klarer å styre det selv og at de ikke hører mye om slike problemer fra apotekerne selv. Whist oppfordret apotekerne til å kreve det de har rett på og dokumentere at de gjør det. Da har de selv noe å vise tilbake på i en eventuell konflikt med arbeidsgiver, og foreningen har noe å argumentere med neste gang de skal forhandle om innholdet i avtalene.

Les mer om hvilke problemer norske apotekere opplever her. 

Apotekerdagen