I Bikuben kurs- og konferansesenter midt i Haukelandsparken er alle lederne på Sjukehusapoteket i Bergen (SiB) samlet for å jobbe med lederutvikling når vi kommer for å høre deres tanker om fortiden og fremtiden i SiB. Konstituert apoteker, Ken Tesaker, styrer dagen, men trekker seg kledelig tilbake og overlater ledergruppen sin til NFT eller kanskje vi heller skal si overlater NFT til ledergruppen, som tydelig forteller hvordan de har opplevd noe av det som har skjedd de siste to årene.

— Jeg var litt sur på farmasøytisk tidsskrift, starter avdelingsleder på publikumsavdelingen, Gunvor Johnsen, og viser til en noe forsinket artikkel om nye avvik ved Sjukehusapoteket i Bergen, som tidsskriftet oppdaget og publiserte en god stund etter tilsynet og nesten etter alle avvikene var lukket.

— Så klart det er avvik. Jeg har gått på revisjoner i Bergen kommune i ti år på sykehjem. Hvis ikke du har avvik, hvis du ikke finner noe som er gjort feil, så har du ikke gjort godt nok revisjon eller tilsyn. Alle gjør feil, men vi bruker tilsyn for å bli bedre, sier hun.

LES OGSÅ: Den nye direktøren har savnet SAV

Kjenner ikke igjen apoteket i media

Johnsen føler den artikkelen er beskrivende for medias dekning av situasjonen på SiB.

— Jeg blir litt irritert. Det høres ut som vi har hatt kjempeproblemer med alt på apoteket. Vi kjenner oss ikke igjen i det som står i avisen, slår hun fast.

De seks andre nikker gjenkjennende.

— Det vi har opplevd, er at bare den ene parten har hatt mulighet til å uttale seg, og det har blitt veldig ensidig og veldig tungt for ansatte å stå og se at arbeidsplassen blir svartmalt på den måten; det stemmer ikke med det de kjenner. Det har vært veldig godt å få litt pause fra det, så vi kan konsentrere oss om å ta vare på folk, sier Stine Birkeland Skutlaberg, assisterende leder på avdeling for sykehusekspedisjon.

—  Jeg er veldig enig i at det ble veldig ensidig vinklet i den fasen. Vi opplevde ikke at det var – jeg snakker for meg selv – sannheten, den sannheten slik som jeg opplevde det, og jeg kjente meg ikke igjen i det som ble presentert: For eksempel at hele apoteket støttet daværende apoteker; det var ikke sånn, det var mange forskjellige meninger i den situasjonen, legger Trude Mellingsæter, leder på avdeling for farmasøytiske tjenester, til.

Sjukehusapoteket i Bergen

Hun opplevde at uenighetene som var, ble forsterket og ytterligere polarisert av den ensidige medieomtalen.   

— Den polariseringen som er i en sånn situasjon med at det er forskjellige meninger, bør ikke vare for lenge, fordi det er krevende å stå i.

LES OGSÅ: Apoteker på Haukeland trues med sparken, får full støtte av ansatte

Fersk ledergruppe

Med flere ledere som har sluttet de siste årene og omorganisering med etablering av flere lederstillinger, er de fleste av dagens ledere ferske, i alle fall i sine nåværende lederstillinger. Mellingsæter har flere år bak seg i SiB, men har knapt tre år i nåværende stilling. De aller ferskeste er kontorsjef Kari Aga som begynte i august 2023, før Farzanah Hamidi, leder på avdeling for produksjon, som kom i september, og Trude Sletten, leder på avdeling for sykehusekspedisjon, som startet måneden etter. I tillegg til de syv som møter NFT, så er det to ansatte ledere som ikke har startet ennå. De venter med store forhåpninger også på sin nye apoteker, Waled Al-Zayadi, som startet i stillingen 1. august, noen måneder etter at NFT besøkte Bergen.

 
Det vi har opplevd, er at bare den ene parten har hatt mulighet til å uttale seg, og det har blitt veldig ensidig og veldig tungt for ansatte å stå og se at arbeidsplassen blir svartmalt på den måten; det stemmer ikke med det de kjenner.

Stine Birkeland Skutlaberg

 

 

Trude Sletten ble ansatt like før avisene begynte å skrive om apoteket. Som apoteker i Sjukehusapoteket i Bergenprimærapotek hadde hun seks måneders oppsigelsestid, og hadde god tid til å lure på om hun hadde gjort rett valg.

— Jeg var litt spent, erkjenner hun.

— Men jeg tenkte litt at jeg må gjøre opp min egen mening når jeg kommer der, for jeg har jo skjønt at det er ikke alt riktig det som står i avisen.

Hun og Johnsen er tidligere kolleger, og hun synes det var godt å snakke med noen på innsiden for å fylle ut bildet.

— Jeg tok en telefon til Trude og fortalte at det er så hyggelige og flinke folk. Det er ikke sånn som det står i avisen, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Sykehusapotekeren varslet – overveldet av positiv respons

Viktig å få frem et balansert bilde

Ingen av lederne benekter at det har vært problemer på apoteket, og de mener det er rimelig at det blir omtalt i media.

— Den åpenheten er viktig. Man kan si noe om timing og fremstilling, men jeg tror vi vil ha et samfunn hvor vi kan snakke åpent om ting, for det gagner alle, og det skaper større trygghet selv om det har konsekvenser for oss når vi blir berørt, sier Mellingsæter.

— Det er dårlige lokaler og dårlig organisering med for få ledere. Det var det faktisk, vedgår Johnsen.

— Det er selvfølgelig viktig at det kommer ut så andre kan lære av det, men det har vært veldig ensidig vinkling. Derfor er det viktig å få frem at her er det faglig flinke folk som gjør en kjempegod jobb hver dag, poengterer hun.

Opplever mer positiv stemning i apoteket

Kontorsjef Kari Aga, hvis stilling var et av stridstemaene i fjor, og som har fått en stor del av ansvaret for å rydde opp i de organisatoriske utfordringene på apoteket, understreker at de tar både tilsynene og kritikken fra ansatte alvorlig.

— Jeg tror det er viktig å anerkjenne at det var mange som opplevde at det var krise, sier hun som legger til at hun har lang erfaring fra liknende situasjoner. Hun mener de nå har kommet bra i gang med å ta tak i problemene.

— Jeg tenker at de prosessene som var her i fjor høst med omstilling og involvering av tillitsvalgte og verneombud og ansattrepresentanter ellers, det var gode prosesser, synes jeg.

 
Så klart det er avvik. Jeg har gått på revisjoner i Bergen kommune i ti år på sykehjem. Hvis ikke du har avvik, hvis du ikke finner noe som er gjort feil, så har du ikke gjort godt nok revisjon eller tilsyn. Alle gjør feil, men vi bruker tilsyn for å bli bedre.

Gunvor Johnsen

 

Resten av ledergruppen bifaller kontorsjefens opplevelse.

— Jeg opplever at det er en veldig mye mer sånn positiv stemning i apoteket nå, konstaterer Birkeland Skutlaberg.

— Jeg er i hvert fall veldig optimistisk for organisasjonen, og jeg er i hvert fall veldig optimistisk på vegne av fremtiden.

— Jeg synes at veldig mye har gått i riktig retning i løpet av det siste året, sier Mellingsæter som mener hun til dels kan se situasjonen litt utenfra siden avdelingen hennes ikke har vært så berørt av verken tilsyn eller konflikter.

Sjukehusapoteket i Bergen

Bare det at lederne sitter sammen og har felles lederutviklingsarbeid, mener hun er noe nytt og et viktig steg for apoteket som organisasjon. Hun er også glad de har fått på plass en kontorsjef som kan ha en helhetlig oversikt over organisasjonen og gi apoteker og avdelingslederne mulighet til å vektlegge sine områder og det farmasifaglige.

LES OGSÅ: Avventende optimisme hos tillitsvalgte

Apoteket vokste seg ut av egen organisering

Organiseringen er området apoteket fikk sterkest kritikk for, og de fleste er enige om at det var nødvendig med noen grep. Mellingsæter tror det handler mye om at apoteket har vokst mye på kort tid.

— Sjukehusapoteket i Bergen er jo stort og det har vært en utvikling fra en historie hvor alle kjente alle og man hadde mer delte stillinger på tvers, og så har nok mange en tapsfølelse av at når man når en viss størrelse, så er det vanskelig å opprettholde den nærheten til alle fordi det blir for mange folk, mener hun.

 
Den åpenheten er viktig. Man kan si noe om timing og fremstilling, men jeg tror vi vil ha et samfunn hvor vi kan snakke åpent om ting, for det gagner alle, og det skaper større trygghet selv om det har konsekvenser for oss når vi blir berørt.

Trude Mellingsæter

 

Johnsen påpeker at det også skjedde noen organisatoriske endringer for et tiår siden, som ikke gjorde ting enklere.

— Noen sier det var da det begynte, fordi de fjernet litt mellomledere, og så sitter plutselig en avdelingsleder med femti ansatte under seg og det forventes at du skal også jobbe som farmasøyt. Det kan være krevende, sier hun.

— Tanken var vel at det skulle være likt i alle apotekene i organisasjonen, men det er jo ikke så lett når det er et apotek på 140, og så er det et apotek på kanskje 20. Det kan ikke organiseres likt, føyer Birkeland Skutlaberg til.

Sjukehusapoteket i Bergen

Positivt med farmasøyt som ny administrerende direktør i SAV

Alle er også foreløpig begeistret for sin nye administrerende direktør i eierforetaket Sjukehusapoteka Vest (SAV), Tonje Folkvang, som sitter på toppen av organisasjonen.

— Det at vi har fått ny administrerende direktør tror jeg er positivt, sier Birkeland Skutlaberg som påpeker at hun med det ikke sier noe om den tidligere konflikten.

— Jeg også, stemmer Johnsen i.

— Både det at hun er farmasøyt og at hun har jobbet i sykehusapoteket og kjenner det, og hun er veldig positiv. Jeg tror hun kommer til å gjøre en bra jobb.

Da Johnsen startet på sykehusapoteket, merket hun at det var en viss følelse av «oss i Sjukehusapoteket» mot «de der nede i bakken» i administrasjonen til SAV, som ligger noen titalls meter nærmere havet og sentrum enn hovedområdet av Haukeland og sykehusapoteket.

— Men det er ikke sånn vi snakker nå.

Sjukehusapoteket i Bergen

(Publisert i NFT nr. 6/2024 side 24-28)