Norske apotek tok i bruk verifikasjonssystemet for falske legemidler i 2019. Det sjekker alle utleveringer av legemidler, og siden da har systemet håndtert 65 millioner pakninger og 130 millioner transaksjoner årlig. I løpet av de fem årene har systemet oppdaget hele null (0) falske legemidler.

— Når jeg sier det så blir folk skuffa, lo Kai Mjaanes, daglig leder i Nomvec (Norwegian Medicines Verification Company), som har ansvar for verifikasjonssystemet i Norge, da han torsdag 19. september inviterte til frokostseminar og kake for å feire femårsdagen. 

LES OGSÅ: Kampen mot falske legemidler:  — Verifikasjonssystemet kommer på plass til 9. februar 2019

Avskrekkende 

Mjaanes fortsatte med å påpeke at det er like dumt å bli skuffet over det som å bli skuffet over at alarmen din aldri har oppdaget et innbrudd. Målet med systemet er at det skal sikre legemiddelkjeden og virke avskrekkende på de som forfalsker legemidler. 

Han viste til et tall han mener er mer talende. Det var en økning av falske legemidler i den legale kjeden i årene før EUs forfalskningsdirektiv (FMD) for legemidler tredde i kraft, men den økningen stoppet samtidig som det har vært en økning i de mørkere delene av legemiddelmarkedet. Han viste også til at da det ble oppdaget falsk Ozempic i Europa, ble det oppdaget da den gikk fra det illegale til det legale markedet. 

— Verifikasjonssystemet har gjort at den legale kjeden har blitt tryggere, slo han fast. 

LES OGSÅ: Legemiddelverifikasjon har blitt hverdag i apotekene

Krevende, men utrolig

Administrerende direktør i LMI, Leif Rune Skymoen, sa seg enig med Mjaanes. 

— Jeg synes det er helt utrolig at du kan skanne en pakning i et apotek i dag, og hvis noen har prøvd å skanne en kopi i et annet land to timer før, så blir det stoppet, sa han som sammen med enhetsleder for tilsyn og narkotikaforvaltning ved Direktoratet for medisinske produkter, Anne-Kristin Bjerga Bjåen, og administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund, var invitert til en panelsamtale om forfalskning. 

— Det har gjort at vi kan være enda tryggere på den legale forsyningskjede, sa han.

Skymoen understreket at dette ikke har kommet gratis. Det var krevende å innføre systemet og det krevde millioninvesteringer. 

— En del fabrikker måtte rett og slett avslutte fordi de ikke kunne ta seg råd til investeringene, sa han. 

LES OGSÅ: BI-professor forsker på illegale legemidler fra apotek

Godt, men sårbart system

Lund i Apotekforeningen tror mange bransjer er misunnelig på et så sikkert system, men han påpekte at det er sårbart hvis det skjer noe teknisk feil eller noen hacker det og at det krever kontinuerlig arbeid for å sikre seg mot det. 

— Du kan ikke investere nok på å forberede deg på det, sa han.  

LES OGSÅ: Verifikasjonssystemet er et pengesluk for apotekene

20 år med etterforskning av falske legemidler

Nomvec hadde slått på stortromma og invitert journalist og forfatter Katherine Eban for å snakke om sine avsløringer av legemiddelforfalskning gjennom 20 år. Hun fenget tilhørerne med fascinerende historier om det grå legemiddelmarkedet i USA og internasjonalt. 

I tillegg snakket Kristin Fodstad fra Apotek 1 om hvordan grossistene jobber for å hindre falske legemidler ved import fra andre land enn Europa, Heidi Eriksen fra Tolletaten fortale om hva de stopper av legemidler og Linn Camilla Svenningsen fra Pfizer snakket om Pfizers utfordringer med forfalskning av deres produkter.