Første vaksinedoser fra vaksinesamarbeidet til Afrika
Onsdag ble Ghana første land som fikk leveranse av koronavaksine fra det globale vaksinesamarbeidet COVAX.
COVAX kunngjorde onsdag at 600 000 doser av vaksinen til Astrazeneca/Oxford, lisensiert til Serum Instituttet i India, hadde ankommet Accra i Ghana. Leveranser til Abidjan i Elfenbenskysten er ventet senere denne uken.
Norgebaserte CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) som er med og leder COVAX stråler over å endelig få levert de første dosene i det globale samarbeidet.
— Dette er en milepæl i vårt arbeid for å få livreddende vaksiner ut til verden. Vi har nå flere trygge og effektive vaksiner mot covid-19 utviklet på rekordtid, noe som er et resultat av at både forskersamfunnet og vaksineindustrien har tatt utfordringen fra denne pandemien på største alvor. Med denne forsendelsen ser vi også at det internasjonale samfunnet gjennom COVAX, leverer på utfordringen om å levere disse vaksinene til dem som trenger det mest, sier CEPIs direktør Richard Hatchett, i en pressemelding.
— La oss feire dette øyeblikket av internasjonal solidaritet i kampen mot pandemien.
Les også: Massivt globalt samarbeid ledet fra Norge kan gi koronavaksine rekordraskt
Flere land får vaksiner i løpet av uken
Senere denne uken er første levering med doser av vaksinene fra Astraseneca/Oxford og Pfizer/Biontech ventet til flertallet av land som er del av COVAX Facility som er COVAX sitt system for anskaffelse. Vaksiner vil heretter bli distribuert til deltakere i COVAX Facility fortløpende etter hvert som doser blir produsert og landene er klare til å ta imot.
Hatchett påpeker at det fremdeles gjenstår mye arbeid, ikke minst som følge av den økte spredningen av nye varianter av korona.
— Det er avgjørende at vaksinene vi har utviklet blir delt globalt så raskt som overhodet mulig, slik at vi kan redusere forekomsten av sykdom, bremse virusmutasjoner og få en slutt på pandemien.
Globalt vaksinesamarbeid
COVAX er vaksinedelen av the Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator som er ledet av CEPI, vaksinealliansen Gavi og Verdens helseorganisasjon (WHO). De samarbeider med myndigheter og vaksineprodusenter for å sikre at koronavaksiner er tilgjengelig for både høyinntekts- og lavinntektsland over hele verden.
Målet er å levere to milliarder vaksinedoser til de deltakende landene i løpet av 2021. Det innebærer blant annet 1,3 milliarder doser til de 92 deltakende lavinntektslandene som får støtte gjennom Gavis finansieringsordning COVAX AMC.