Eventyret Farmaka
Redaktøren har ordet, NFT nr. 4/2009.
Bedriften Farmaka AS er eventyrlig på flere måter. Som Norges første produksjonsenhet for multidosepakking av legemidler, så firmaet dagens lys i Askim i 1999. I løpet av ti virksomme år har de hatt en formidabel vekst fra tre til rundt 80 ansatte - verdifulle distriktsarbeidsplasser for et lokalsamfunn. Sett i et helsepolitisk perspektiv er det likevel Farmakas innsats på det nasjonale planet som rager høyest, hvor sikrere legemiddelforsyning, enklere håndtering og mindre kassasjon er blant de mange gevinstene.
Cand.pharm. og gründer Christina Westerveld Haug har jobbet målbevisst fra dag én. Da NFT besøkte Farmaka i 2000, uttalte hun: «På sikt er det ønskelig å utvide produksjonen slik at vi kommer oss opp på et stabilt nivå der tilbudet bygges opp etter etterspørselen.» Vi kan trygt si at hun har sine ord i behold.
Haugs arbeid har da også satt tydelige spor. I 2006 mottok hun Sparebankenes næringspris i Indre Østfold og Farmaka ble omtalt som en mønsterbedrift. I flere år har firmaet dessuten stått på Dagens Næringslivs liste over Gasellebedrifter. Under grunnleggerens regjeringstid har arbeidsglede, samhold og fleksibilitet stått i fokus, hvilket igjen har skapt en solid bedriftskultur.
I dag er Farmaka en av tre multidosepakkesteder i Norge, med svenske Ann Catrin Johansson ved roret. Hun har allerede tatt opp arven etter sin forgjenger, og karakteriseres som en leder med evne til å motivere. «En av mine viktigste oppgaver er at vi bruker og får frem det beste som finnes hos alle våre ansatte», påpeker Johansson overfor NFT. En slik innstilling lover godt for å bevare Farmakas sterke posisjon som multidoseleverandør.
(Publisert i NFT nr. 4/2009 side 5.)