18 farmasøyter var ansatt i Agilera i august 2024. Av disse sitter fire i selskapets ledergruppe. Administrerende direktør Erik Flatmark opplyser at de fleste farmasøytene deres jobber med enten kvalitetssikring (QA, QP) eller innen grossistvirksomheten, men de har også farmasøyter som jobber i FoU-avdelingen, med kvalitetskontroll (QC) og i produksjonsvirksomheten.

Les mer om Agilera her: Agilera vil være med på det radioaktive kappløpetErik Flatmark

Flatmark, som selv er farmasøyt, ønsker gjerne flere farmasøyter som kolleger.

— Interesserte farmasøyter som kunne tenke seg å jobbe innenfor dette spennende fagfeltet, kan ta direkte kontakt med HR-avdelingen vår. Hvis vi lykkes med våre planer om en videre ekspansjon av virksomheten, kan det bli riktig mange nye jobber her på Kjeller. Farmasi er en utmerket utdanning for å jobbe innenfor dette feltet, og her hos oss kan man få oppleve grensesprengende teknologi innenfor et globalt vekstområde med enormt potensial! Det er store utviklingsmuligheter for den enkelte, og vi ønsker å legge til rette for faglig og personlig vekst, sier han.

Vi har laget et temanummer om radiofarmaka. Les mange interessante artikler og tanker her. 

Annerledes med farmasøytkontroll av radioaktive legemidler

Ved siden av å produsere og utvikle radioaktive legemidler, er Agilera grossist og nasjonal distributør for alle importerte radioaktive legemidler og er med fem farmasøyter i drift den avdelingen i selskapet med flest farmasøyter. Farmasøyt Kjersti Daling er farmasøytisk faglig ansvarlig.

— Vi har på en måte to hatter her, fordi vi er legemiddelgrossist, men vi har også en detaljisttillatelse som gjør at vi kan levere legemidler direkte til profesjonell sluttbruker, altså nukleærmedisinsk avdeling på sykehuset. I Norge har vi ikke noen egne nukleærmedisinske apotek, ganske mange andre land har egne radiofarmasier som er tett knyttet til sykehusavdelingen og som gjør den jobben vi gjør, forklarer hun.

Daling fester på oss et dosimeter for å holde øye med hvor mye stråling vi blir utsatt for og tar oss med inn i grossistens lokaler som er vegg i vegg med lokalene hvor Agilera produserer Xofigo for Bayer.

Hun forklarer prosessen fra varene kommer inn i varemottaket, gjennom farmasøytkontrollen og videre ut til pakking og gjør det klart for å sende videre til kundene. Det er gjenkjennbart for apotekfarmasøyter, men har noen vesentlige forskjeller.

Når de gjør kontrollen, har de tykke blyglass mellom seg og legemidlet, og de håndterer det med lange pinsetter for å holde det så langt unna seg selv som mulig. Noen produkter, blant annet radioaktive jodkapsler, avgir gass, og de må håndteres i et avtrekksskap.

— Det er jo litt annerledes. Man tenker sikkerhet på en annen måte enn man gjør i apotek. Vi jobber etter det som heter ALARA (As low as reasonably achievable)-prinsippet: At man skal jobbe så raskt som mulig og så langt unna kilden som mulig, forklarer hun.

Som en del av farmasøytkontrollen måler de aktiviteten i legemidlet ved å sette hetteglasset i en dosekalibrator. Siden det hele tiden avgir stråling, må de ut fra aktiviteten regne ut hvordan aktiviteten vil være riktig i det øyeblikket det kommer til pasienten.

Deretter pakkes det ned i trygg innpakning som farlig gods og sendes ut, ofte med fly. Når det gjelder radioaktive legemidler, er logistikken en avgjørende del av produktet og oppdraget til grossisten.

— Vi må få det frem så raskt som mulig. Vi har enkelte produkter som har halveringstid på 110 minutter, så det betyr at det går rimelig fort. Da har du 12 timers holdbarhet, så da må det komme hit fra produsent og ut til kunden innen da.

Daling hadde ingen spesiell plan om å jobbe med, eller erfaring med, radiofarmasi før hun ved litt tilfeldigheter havnet i Agilera. Nå har hun vært der i litt over to år og i rollen som faglig ansvarlig i litt over ett.

— Det har vært en bratt læringskurve, kan du si, men jeg har ikke angret på denne arbeidsplassen. Jeg synes det er utrolig spennende, smiler hun.

Tanken på radioaktivitet var nok litt skummelt i starten, men med et solid strålevern, grundige målinger og rask reaksjon hvis det skjer noen uhell, er hun aldri bekymret. Det er uansett små mengder de til enhver tid håndterer.

Det som kan skje, en sjelden gang, er at et hetteglass knuser. Da er det full evakuering og opprydding utført av spesialister. Hun kan fortelle at de måtte tilkalle strålevern fordi de mistet en jodkapsel under måling bare få uker etter at hun startet.

— Jeg husker at jeg ikke var så høy i hatten da det skjedde. Det var ikke noe gøy, men det løste seg. Strålevern kom, de gir veiledning, og vi får ordnet det, og det gikk veldig fint.

I Oslo Imaging and Therapy Laboratory er det også en farmasøyt som jobber med radioaktive legemidler. Les om henne her. 

— Den store forskjellen blir vel at vi må også beskytte oss mot produktet vi driver og utvikler

Farmasøyt Kristine Skoglund AskFarmasøyt Kristine Skoglund Ask (bildet) jobber på avdelingen for forskning- og utvikling i Agilera.

Hun ble interessert i legemiddelanalyse under studiet, fortsatte med en ph.d. i samme bane og så for seg jobb i industrien, men hadde ikke tenkt på radioaktive legemidler før hun begynte å lete etter noe å gjøre etter ph.d.-en.

— Jeg undersøkte litt hva som fantes i området, og så tenkte jeg at radiofarmasi hørtes veldig spennende ut, sier hun.

Og det hadde hun helt rett i.

— Det skjer mye på radiofarmasifeltet, og det er en interessant innfallsvinkel til mer persontilpasset behandling med spesifikk behandling av problemområdet.

Arbeidet hennes består i utvikling av nye radiofarmaka for kunder.

— Så det kan typisk være, for min del, metodeutvikling for analyser, eller å gjøre analyser som en del av produktutvikling, forklarer hun.

Hun tror ikke selve utviklingsarbeidet ville vært så annerledes med ikke-radioaktive legemidler.

— Det er nok litt de samme tingene vi jobber med stort sett, altså metodeutvikling, analyser, steril produksjon, og at det skal injiseres i en pasient til slutt, sier hun.

— Den store forskjellen blir vel at vi må også beskytte oss mot produktet vi driver og utvikler, legger hun til og understreker at det ikke er noen grunn til å være bekymret for å jobbe med radioaktivitet.

— Det er snakk om å ha gode rutiner, tenke beskyttelse og sikkerhet og strålevern, og så går det veldig fint, smiler hun. 

— Her er det muligheter for å være med på fremtiden

Farmasøyt Kristin Romundgard BråthenFarmasøyt Kristin Romundgard Bråthen (bildet) har jobbet i avdeling for aseptisk- og sterilproduksjon ved IFE, nå Agilera, i ti år. Hovedjobben hennes består i å produsere Xofigo, men hun har også andre oppgaver.

— Jeg har også vært med på prosjektarbeid, både med planlegging, utvikling og optimalisering av fremstillingsmetoder. Det er masse spennende utviklingsarbeid som man får sjansen til å være med på her, smiler hun og legger til at det ikke er så mange andre steder du kan jobbe som farmasøyt og være med på å lage helt nye legemidler som rett og slett ikke finnes fra før.

— Det synes jeg folk burde tenke på, at her er det muligheter for å være med på fremtiden.

Bråthen er reseptar med mange års erfaring fra apotek, sykehus og sykehusapotek bak seg, og hadde aldri tenkt på radioaktive legemidler før noen tidligere kolleger skrøt av hvor mye de trivdes på IFE.

— Kanskje det, tenkte jeg. Kanskje man skulle prøve nye jaktmarker, minnes hun.

Farmasøytene på Agilera har stort sett master, og mange har doktorgrad, men hun understreker at det ikke må skremme reseptarer fra å søke.

— Du kan gjøre mye her som reseptar, slår hun fast.

— Du må ha litt interesse for produksjon og GMP, så er du i gang.

Noen legemidler produseres, frigis og administreres til pasient samme dag

Farmasøyt Ida GrotterødFarmasøyt Ida Grotterød (bildet) er én av fem farmasøyter som rullerer i rollen som QP (Qualified Person) i kvalitetssikringsavdelingen ved Agilera.

QP-enes rolle er å frigi partier med kommersielle og kliniske produkter til henholdsvis markedet eller bruk i kliniske studier. I tillegg jobber QP-ene med generelle kvalitetssikringsoppgaver og bidrar i prosjekter.

Grotterød trekker frem tidsaspektet som den største forskjellen fra frigivelse av ikke-radioaktive legemidler.

— Produktene har veldig kort holdbarhet. Det vi nå produserer har fire uker. Vi har hatt produksjon av legemiddel til klinisk utprøving som måtte frigis samme dag som det ble produsert. Produktet ble da administrert til pasient samme dag. Da må ting gå etter planen, og tidshorisonten er helt annerledes enn for et produkt med to års holdbarhet, forklarer hun.

— Det kan være stressende, men den ekstra utfordringen er også gøy.

I tillegg må de som jobber i QA også tenke mye mer på sikkerhet under produksjon og analyse.

— Vi må hele tiden ta hensyn til at operatørene som produserer skal kunne gjøre det på en trygg måte. Vi har tett samarbeid med Agileras avdeling for strålevern.

Sikkerhetskravene innebærer blant annet at lokalene må ha undertrykk, for at radioaktiv kontaminering ikke skal slippe ut.

— I annen produksjon er det gjerne overtrykk for å hindre mikrobiell kontaminering. Dermed må vi gjøre andre tiltak for å sikre at produktet holdes fritt for mikrober og partikler. Påkledningsregimet er for eksempel mye strengere enn hva regelverket krever for renhetsklassen det produseres i. 

(Publisert i NFT nr. 7/2024 side 25-27)