Institutt for energiteknikk (IFE) har jobbet med radioaktivitet siden 1948, radioaktivelegemidler siden 1952, rundt år 2000 begynte de samarbeid med Bayer og Algeta om utvikling av et legemiddel mot kreft med spredning til skjelett basert på isotopen radium-223, og siden 2013 har de drevet storskalaproduksjon av det første av foreløpig få radioaktive kreftlegemiddel, Xofigo, for Bayer.

— Det er ingen andre i verden som har bedre erfaring enn oss på dette, sier Erik Flatmark med et bestemt smil.

Agilera Pharma AS

  • opprettet i 2023
  • heleid av Institutt for energiteknikk (IFE)
  • kontraktsutviklings- og tilvirkningsorganisasjon (CDMO) som tilbyr ekspertise og infrastruktur til legemiddelselskaper som jobber med innovative radiofarmaka, først og fremst kreftmedisin, fra konsept til klinikk og videre til kommersialisering
  • er Norges grossist og apotek for radiofarmaka
  • produserer og distribuerer Xofigo over hele verden for Bayer

Kilde: Agilera

Xofigo

  • Legemiddel som brukes til behandling av prostatakreft.
  • Xofigo inneholder det radioaktive stoffet radium-223 som imiterer kalsium som finnes i skjelettet. Når det injiseres i pasienten går radium-223 til det stedet i skjelettet som kreften har spredt seg til, og sender ut stråling med kort rekkevidde (alfapartikler) som dreper de omkringliggende kreftcellene.
  • Xofigo ble utviklet i Norge av Øyvind Bruland og Roy Larsen ved Universitetet i Oslo gjennom selskapet Algeta.
  • Bayer kjøpte Algeta i 2014 for 2,1 milliarder euro.

Kilde: Wikipedia, Felleskatalogen

— Vi har en enorm kompetanse bygget inn i at vi har jobbet tett sammen med Bayer, et Big Pharma-selskap, i femten år innenfor dette feltet her. Vi har også en komplett verdikjede fra tidlig utvikling hele veien frem til det leveres i pasienten. Og så har vi noe som er veldig viktig: Vi har veldig sterke forskningsmiljøer med relativt god funding i tidlig fase i osloområdet. Det er superviktig.

Vi har laget et temanummer om radiofarmaka. Les mange interessante artikler og tanker her. 

Ser store markedsmuligheter

Flatmark er administrerende direktør i det relativt nyopprettede aksjeselskapet Agilera. Agilera består av radiofarmasidelen til IFE og er opprettet for å kunne utnytte denne erfaringen og kompetansen til å delta i det som nærmest ser ut som en liten legemiddelrevolusjon hvor interessen for radiofarmasi har eksplodert på få år.

— Det er så store markedsmuligheter innenfor dette segmentet, og vi er så godt posisjonert at det ville vært synd å ikke forsøke å utnytte det mer, men det krever investeringer for å kunne ekspandere, og IFE er en stiftelse med et ganske strengt mandat for å ikke ta altfor stor risiko, sier han.

Erik Flatmark, administrerende direktør, Agilera

Foreløpig sitter IFE med hundre prosent av aksjene i Agilera, men det mangler ikke på interesse fra investorer som drømmer om å gjenta suksessen med Xofigo som kanskje er Norges største legemiddelsuksess noensinne, så det vil antakelig ikke vare lenge.

Det jobber mange farmasøyter i Agilera. Les om hva de gjør og hvordan de synes det er å jobbe med radioaktive legemidler. 

Kappløp for radioaktive legemidler

Vi sitter i et møterom i Alfabygget med utsikt til produksjonsbygningen hvor Xofigo blir produsert for verdensmarkedet i overraskende små produksjonslokaler. Flatmark viser oss en graf over hvor de forskjellige håpefulle radioaktive legemidlene, først og fremst mot kreft, ligger i løypa. Xofigo og Novartis’ Pluvicto og Lutathera er ensomme ute på markedet, men bak er det et helt kobbel i forskjellige trinn av kliniske studier, og bakerst halser hundrevis av oppstartsselskaper som utvikler legemidler mot en rekke forskjellige kreftsykdommer. I tillegg viser han til at mange av de store legemiddelselskapene har brukt astronomiske summer på å kjøpe mindre oppstartsselskaper som utvikler radiofarmaka.

— Det er enormt blant store farmasiselskaper nå, så det er virkelig kappløp inn mot dette segmentet her, konstaterer han.

Grunnen til at de store selskapene hiver seg på radiofarmasi er flere. Det blir ikke mindre kreftsykdom i befolkningen som blir eldre og eldre, det er fremdeles stor mangel på gode kreftlegemidler mot mange diagnoser og radiofarmasøytiske legemidler ser ut til å ha potensial for god effekt og lite bivirkninger. Ikke minst er det store muligheter for fortjeneste. Før var radiofarmaka nesten bare diagnostikk. Diagnostikklegemidlene var alltid priset lavt, men med terapeutiske legemidler er det helt andre priser.

LES OGSÅ: Girer opp forskningen på radiofarmaka med superskanner

Ikke mange som kan det Agilera gjør

Ikke bare har Agilera lang erfaring på dette feltet, men det er rett og slett ikke mange som kan produsere radioaktive legemidler i verden. Terskelen for å kunne drive produksjon på en trygg måte er høy. Det er tidkrevende, har strenge krav og koster mye.

— Grunnen til at dette er veldig interessant for oss er fordi det er veldig lite produksjonskapasitet i verden, og spesielt i Europa, forklarer Flatmark som legger til at selv om det er noen produsenter i USA, så ønsker de fleste selskapene å ha produksjon på begge kontinenter.

 
Det er ingen andre i verden som har bedre erfaring enn oss på dette.

Erik Flatmark

På vei inn gjennom de mange nivåene med sikkerhet som omringer Agilera på Kjeller, går vi forbi den litt grå, unnselige atomreaktoren som kanskje IFE er mest kjent for. Atomreaktoren er nedlagt og skal tas over av staten, men det er ikke bare å rive bygningen og sende den på søppelplassen. Dekommisjoneringen av reaktoren er en kompleks prosess og krever mye tid og ressurser fra IFE. Den legger også noen begrensinger på hva Agilera og IFE kan gjøre på området. Det er blant annet en av grunnene til at IFE ikke har vurdert å bygge en egen syklotron.

— Det hadde krevd ganske mye godkjenninger fra de regulatoriske myndighetene innenfor atomvirksomhet. Det er litt av ulempen ved at vi ligger der vi ligger, at vi må forholde oss til at vi har en nukleær nabo, opplyser Flatmark.

LES OGSÅ: Thor Medical lager kreftlegemidlenes stridshoder

Distribusjon er en avgjørende del av produksjonen

I 2000 besto radiofarmasiavdelingen til IFE av cirka 12 ansatte, i 2012 hadde de doblet seg, og nå har Agilera 140 ansatte, hvorav 100 bruker deler av tiden sin, mellom 30 og 40 årsverk, på Xofigo.

Ved siden av produksjonen, hvor de fleste ansatte jobber og som de gjerne øker – de har god plass til å bygge ut på området – så satser de nå mer på nye utviklingsprosjekter for andre selskaper. De jobber med små, norske oppstartsselskaper hvor de er med på hele prosessen og bidrar med prosessutvikling, oppskalering og prosjektledelse, og de jobber også med store etablerte internasjonale selskap som Bayers grunnforskningsavdeling.

Agilera tilbyr dessuten distribusjonstjenester.

— Og det er veldig viktig innenfor dette feltet, fordi det er så kort halveringstid, og så er det så store sikkerhetstiltak knyttet til transport og håndtering. Vi jobber også med å få til en enda sterkere europeisk distribusjonskapasitet fremover.

VET DU FORSKJELLEN PÅ ISOTOP OG NUKLIDE?

Apotek for radioaktive legemidler

AgileraVed siden av dette, så er Agilera også Norges apotek for radioaktive legemidler.

— Vi er de eneste som har grossisttillatelse i Norge og driver en betydelig grossistvirksomhet med radioaktive legemidler, og i tillegg til bare å kjøpe inn fra utlandet fra alle mulige produsenter og distribuere det videre til sykehusene, så har vi også en apotekfunksjon der vi kontrollerer disse produktene, forklarer Flatmark.

Radioaktive legemidler krever spesielle kvalitetssjekker for å blant annet kontrollere styrken og at det ikke er radioaktiv kontaminering på utsiden av beholderne, og de krever et system for å ta inn og levere ut igjen legemidler med kort levetid, raskt. Som nasjonalt apotek hjelper Agilera også til å tilrettelegge for at legemidlene kan brukes trygt og effektivt ute i sykehusene.

Som resten av feltet er dette en aktivitet de forventer vil øke betydelig i årene som kommer, og Agilera jobber med å forberede seg på det.

Prioriterer kreft

I apotek- og grossistvirksomheten håndterer Agilera alle typer radiofarmaka, mens på utviklings- og produksjonssiden har de satset på kreftmedisin.

— Vi har foreløpig sagt at vi ønsker å drive utvikling og produksjon innenfor kreftmedisin, sier Flatmark som understreker at det ikke er skrevet i stein og kan endre seg.

Sammenliknet med andre behandlingsformer for kreft, som ikke krever komplisert og dyr håndtering av radioaktivitet, mener Flatmark at radiofarmasi har noen klare fordeler.

— Det som er det fantastiske med dette her, er at hvis du bruker de riktige bindemolekylene, og du bruker de rette søkemolekylene, vil legemidlet komme på overflaten til en kreftcelle, hvor det fester seg til og trenger inn i kreftcellen. Der avgir det stråling, og den strålingen kutter såkalt dobbeltstrenget DNA i cellen, sånn at cellen dør. Det er helt eksplisitt. Det skjer, sier han og legger til at det ikke finnes mulighet for resistensmekanismer ved bruk av radiofarmaka.

Per i dag har teknologien begrenset utbredelse, og det er ikke mange pasienter som kan få et radioaktivt tilbud, men med så mange selskaper som satser så hardt på dette området, mener han det snart vil nå en kritisk masse, og vi vil se mange nye og gode radioaktive legemidler på markedet.

— Det er derfor det er så spennende: Det er hundrevis av produkter i pipeline. Mange av disse kommer hele tiden til å flytte grensen, så vi har enda mer kontroll, enda mer spesifikk targeting og enda mindre bivirkninger. Etter hvert får du et armamentarium av ulike nuklider og ulike søkemolekyler du kan sette sammen på ulikt vis mot en rekke sykdommer.

dosimeterring

Måling av radioaktivitet

Radiofarmaka

Radioaktive legemidler er legemidler som inneholder radioaktive nuklider og brukes til diagnose og behandling av sykdommer.

De fleste radiofarmaka er diagnostika og benyttes i meget lav stoffmengde (2-20 nanomol = 10-9 mol) og er uten farmakologisk effekt. All radiofarmaka er likevel definert som legemidler, og må godkjennes av Direktoratet for medisinske produkter som andre legemidler.

Diagnostikk

Diagnose stilles ved hjelp av radioaktive nuklider som er bundet til forskjellige målsøkende bæremolekyler, bygget opp av aminosyrer, proteiner eller karbohydrater. Bæremolekylene eller markørene søker seg til ulike syke vev og organer i kroppen hvor de konsentreres, og strålingen de avgir kan registreres av skannere som singel foton emisjons-computertomografi (SPECT) og positronemisjonstomografi (PET).

Kombinert med røntgen som CT eller MR, får man en betydelig mer presis anatomisk fremstilling av sykdomsforandringer og organfunksjoner enn man får ved tradisjonell gammakamerateknikk.

Behandling/Terapi

Intens radioaktiv stråling dreper celler, spesielt celler i vekst, derfor kan radioaktive nuklider benyttes til behandling. De radioaktive forbindelsene konsentreres i vevet man ønsker å ødelegge.

Brukes hovedsakelig mot kreftsykdommer, men det utvikles legemidler også mot andre tilstander.

Teranostikk

Diagnostisk avbildning med bruk av radioaktivt merkede sporstoffer for identifikasjon av en biologisk målstruktur, etterfulgt av intern strålebehandling med bruk av det samme sporstoffet.

Kilder: snl.no, legemiddelhandboka.no, Tidsskriftet, NMS

(Publisert i NFT nr. 7/2024 side 22-24)