Farmasøyt Tonje Folkvang har lang fartstid i Sjukehusapoteka Vest (SAV). Den startet med praksis ved Sjukehusapoteket i Bergen (SiB) på starten av 2000-tallet. Hun hadde en periode i det private etter studiene, men kom tilbake til SAV som apoteker ved Sjukehusapoteket i Stavanger i 2013.

— Jeg kjenner organisasjonen veldig godt, for jeg har vært i systemet lenge, og jeg har sittet i SAVs ledergruppe, som består av apotekerne og stabslederne, i nesten ti år, sier hun.

I august 2022 fikk Folkvang permisjon fra apotekerstillingen for å være regional prosjektleder for Helse Vests satsing på risikostyring på legemiddelområdet, ROMLE. Deretter hadde hun en stilling i Helse Stavanger, før hun 2. januar i år tiltrådte som administrerende direktør i SAV.

— Så da er ringen sluttet, og det har vært godt å komme hjem igjen til SAV, smiler hun når NFT besøker Bergen og SAVs hovedkontor i skyggen av Haukeland universitetssjukehus, mens vi i det fjerne hører buekorpsene øve i den solfylte og frodige vestlandshovedstaden dagene før nasjonaldagen.

 

Det har vært godt å komme hjem igjen til SAV.

Tonje Folkvang

Så konflikten fra utsiden

Avbruddet fra august 2022 til 2024 gjorde at Folkvang satt litt på utsiden da det stormet som verst rundt SiB og SAV fra februar 2023, da tidligere apoteker ved sykehusapoteket, Pål Espen Johannessen, varslet om det han mente var uforsvarlige forhold ved apoteket, frem til Johannessen inngikk et rettsforlik med SAV i august 2023. I tillegg kom det ganske kraftig kritikk fra Arbeidstilsynet og daværende Legemiddelverket, nå Direktoratet for medisinske produkter (DMP), etter tilsyn. Alt slått stort opp i både lokale og nasjonale medier.

— Jeg satt ikke i ledergruppen og har ikke fått med meg den konflikten fra innsiden. Jeg har fulgt den mest i media, konstaterer hun.

  — Det var veldig rart.

Hun kjenner seg ikke igjen i bildet som ble presentert i media.

— Det var en vond følelse. Jeg har trivdes kjempegodt i SAV og opplevde at det er en god arbeidsplass, et godt miljø og en fin gjeng. Så det er jo ikke noe gøy å lese om sånne ting. Det er det jo ikke.

Samtidig er hun kjapp til å påpeke at hun ikke vil så tvil om troverdigheten til kritikerne.

— Vi må anerkjenne at det er noen som har hatt en annen opplevelse, og den må vi ta på alvor. Og så må vi gjøre det vi kan for å rette opp, så alle får den følelsen som jeg har hatt; det må være målet.

LES OGSÅ: Ferske ledere med ny giv i SiB

Mye tilsyn og lukking av avvik i 2023

Håpet er at Folkvang kan trekke noe positivt ut av at hun kjenner organisasjonen og mange ansatte på alle nivåer godt, men ikke var direkte deltakende under konflikten.

— Jeg får tenke at da har jeg muligheten til å se fremover, sier hun som forklarer at SAV brukte mye av fjoråret på å lukke avvikene som ble avdekket i tilsynene, og at arbeidet fortsetter i 2024.

— Det har vært mye tilsyn og lukking av avvik etter tilsyn. Det har liksom vært det vi har jobbet med i fjoråret og for så vidt i år også, men nå begynner vi å kunne se litt fremover og få til nye ting også; og det er veldig positivt. Vi har fått et veldig konkret oppdrag fra styret vårt om at dette året skal vi bruke på å lande på beina og få orden og få ting på stell. Det er mye som har skjedd og masse som skal skje. Vi jobber nå systematisk for å sikre at vi får et godt arbeidsmiljø både for de som er her nå og for de som kommer senere, fremhever hun.

Sjukehusapoteket i Bergen

Folkvang understreker at det er startet et langsiktig arbeid med arbeidsmiljø, fellesskap og kompetanseutvikling i SAV, som i første omgang skal gå i hele strategiperioden, frem til 2027.

— Kultur og arbeidsmiljø er ting som tar tid, og du må ha kontinuerlig arbeid for at du skal lykkes med det, bemerker hun.

Dette arbeidet foregår ikke bare i Bergen, men i alle apotekene under SAV; Sjukehusapoteket i Stavanger, Sjukehusapoteket i Haugesund, Sjukehusapoteket i Førde og Sjukehusapoteket Haraldsplass i Bergen.

— Vi er en enhet, og det ville vært unaturlig og satt i gang en slik prosess bare i ett apotek. Når det er sånne positive ting som vi tenker vil ha gode effekter, er det naturlig at vi ser på det i hele organisasjonen. Det tror jeg er kjempeviktig. Det med samholdet mellom apotekene er også noe vi jobber med, for vi er ganske spredt. Fra Førde til Stavanger er det stor geografisk avstand, poengterer hun.

LES OGSÅ: Avventende optimisme hos tillitsvalgte

Sammen for SAV

Arbeidet med arbeidsmiljø, fellesskap og kompetanseutvikling har fått navnet SAMAN og skal forstås både bokstavelig og som et akronym for dimensjonene de ønsker å styrke – Samhald, Arbeidsmiljø, Medarbeidarutvikling, Attraktivitet, Nærvær. SAMAN innebærer foreløpig ni satsingsområder, med til sammen nesten 40 store og små tiltak.

Folkvang trekker blant annet frem tiltak for å få ned sykefraværet – nærvær – som har vært høyt over tid, og medarbeideroppfølging, som skal sikre at medarbeidere blir ivaretatt fra søkeprosessen til pensjonsalder. Det kjøres også tiltak for lederutvikling. Ledergruppen ved SiB er midt i et slikt dagseminar når NFT besøker Bergen, og de andre apotekene i SAV skal ha liknende utviklingsinitiativ fremover.

 
Jeg har trivdes kjempegodt i SAV og opplevde at det er en god arbeidsplass, et godt miljø og en fin gjeng. Så det er jo ikke noe gøy å lese om sånne ting. Det er det jo ikke.

Tonje Folkvang

Det er også satt i gang tiltak knyttet til organisering og ledelse, blant annet som følge av at det ved tilsyn ble påpekt at det ved SiB var for store enheter per leder. De har i etterkant ansatt flere nye ledere, både seksjonsledere og assisterende avdelingsledere, ved flere av apotekene.

— Jeg har stor tro på at dette her skal bli kjempebra. Det store målet, drømmen min, er at vi skal bli den absolutt foretrukne arbeidsplassen for de som skal jobbe med farmasi på Vestlandet og at søkelistene våre er fulle av folk som har lyst til å jobbe hos oss når vi har ledige stillinger, smiler Folkvang, vel vitende om at det vil det også bli behov for.

Aktiviteten i hele SAV har økt de siste årene. Det har ført til at de har vokst mye i antall, og de siste fem årene har de økt med 64 stillinger over hele regionen, noe som innebærer en økning på 25 prosent. SAV hadde 323 ansatte i utgangen av 2023.— Vi er i vekst. Det er behov for oss stadig mer og mer, smiler hun.

Trangt om plassen mellom fjellene

Noe av kjernen til problemene i SiB er de trange og gamle lokalene til apoteket i Verkstedbygget på Haukeland. Det har både vært en kilde til ekstra arbeidspress og konflikt, i tillegg til at DMP påpekte flere avvik relatert til lokalene i produksjonsavdelingen.

— Vi har nå etablert et prosjekt sammen med Helse Bergen for å forsøke å finne nye lokaler til et nytt apotek, enten ved at vi rehabiliterer Verkstedbygget som apoteket er i i dag, men da må vi antakelig få noe mer areal i det samme bygget, eller ved at man klarer å finne et annet lokale til oss, aller helst på sykehusområdet. Alternativt må vi litt vekk fra området, men det er ikke det apoteket ønsker. Vi bør ha en nærhet til sykehuset, siden vi har såpass mange leveranser dit, sier Folkvang, og erkjenner at det ikke er så lett å finne ledige arealer på sykehusområdet.

— Det er liksom ikke noe rom ledig som venter på oss, så det er en seig prosess sånn sett, men vi opplever en veldig god dialog med sykehuset og tror vi skal finne noe på sikt, sier hun som ikke kan si noe om når det vil skje og opplyser at de har en parallell prosess gående for å sikre at de nåværende lokalene er tilfredsstillende.

 
Vi må prioritere produksjon av legemidler som sykehuset har umiddelbart behov for, og så må vi finne andre løsninger for den delen av produksjonen vår som kan bli ivaretatt av andre aktører.

Tonje Folkvang

Lager ikke legemidler for gøy

Sjukehusapoteket i Bergen— Med tanke på at dere har hatt de utfordringene med lokalene, har dere måttet produsere alt dere produserer? Har ambisjonene vært for store?

— Vi lager ingenting for gøy, understreker Folkvang som legger til at de har gjort noen vesentlige endringer blant annet i sterilproduksjonen de sammen med Sykehusapoteket Oslo, Rikshospitalet gjør for alle sykehusene i Norge.— Et av de umiddelbare tiltakene i fjor var å overføre en del av produksjonen av sterile legemidler til Sykehusapoteket Oslo, Rikshospitalet. I første omgang gjaldt dette særlig legemidler som krever dette vannanlegget det var en del snakk om.

I tillegg har sykehusapoteket avviklet salve- og kremproduksjonen som ble startet i 2022, for å fristille lokaler til cytostatikaproduksjonen som også har trange kår.

— Vi må prioritere produksjon av legemidler som sykehuset har umiddelbart behov for, og så må vi finne andre løsninger for den delen av produksjonen vår som kan bli ivaretatt av andre aktører.

Farmasøyt på toppen av apoteket

Reaksjonene i farmasimiljøet har vært positive til at det nå er en farmasøyt fast ansatt som administrerende direktør ved Sjukehusapoteka Vest etter 20 år med to siviløkonomer og én sykepleier. Folkvang bemerker at den lange erfaringen fra foretaket også er en fordel.

— Jeg har vært tett på driften i mange år og kjenner apotekhverdagen godt. Det tror jeg nok er en fordel. Og så er det en faglig organisasjon, og det er klart at det er farmasifaget vi jobber med, så det er på ingen måte en ulempe å kunne det godt, sier hun og understeker samtidig at administrasjonen i SAV har en fagavdeling med høy farmasifaglig kompetanse som støtter lederen, og at hun selv tross alt ikke har jobbet direkte som farmasøyt på mange år.

— Jeg er ikke den faglig sterkeste i organisasjonen. Det er jeg veldig klar over, for jeg har brukt mest av min tid på å være leder, men det ligger jo uansett en base i bunn der med noe forståelse, som jeg tenker må være positivt.

LES OGSÅ: Farmasøyt for første gang toppleder ved Sjukehusapoteka Vest

Mye spennende i gang i hele vest

Sjukehusapoteket i Bergen er det absolutt største apoteket i SAV, har mest aktivitet og har av naturlige grunner fått mye oppmerksomhet de siste årene, men direktøren peker på at det skjer mye i flere av de andre apotekene.

— Vi har mye spennende på gang i hele SAV, både knyttet til nybygg og nye tjenester inn mot sykehusene våre.

Hun trekker blant annet frem at de bygger et helt nytt anlegg for å produsere endose i Haugesund som skal levere til hele Helse Vest. Det skal stå klart i 2025 med etter hvert et titalls ansatte.

Apotektekniker ved publikumsavdelingen i Sjukehusapoteket i Bergen, Ingun Lohne, og administrerende direktør, Tonje Folkvang

I Stavanger står det snart et flunkende nytt apotek klart så fort Stavanger universitetssjukehus gjennomfører den planlagte flyttingen. I den sammenheng kommer de til å sitte med to sykehusapotek i Stavanger i uoverskuelig fremtid, siden alle funksjoner ved sykehuset ikke flytter til det nye samtidig. Sjukehusapoteket i Førde har også fått nye lokaler.

På Haugesund sjukehus har de fått mye oppmerksomhet for Famed (Farmasøytisk arbeidsstasjon medisinsk avdeling) hvor apoteket bemanner et medisinrom og fyller medisintrallene på vegne av sykehuset.

— Det var et tidlig initiativ i Haugesund, men nå er det flere som begynner å tenke i den retningen. Det er utfordring med å få personell på sykehussiden, så de er nødt til å tenke oppgavedeling og frigjøre hender. Da er det oppgaver på medisinrommet som kanskje apotekpersonell kan overta, sier hun.

Ved Førde sentralsjukehus er de i full gang med å teste farmasitun.

Ved flere avdelinger ved Stavanger universitetssjukehus bistår personell utleid fra apoteket med tilberedning av legemidler for inneværende døgn på medisinrommet. Denne tjenesten begynte på intensivavdelingen og har siden vokst til å inkludere sentraloperasjonen, lunge/gastro og infeksjonsmedisinsk sengepost.

— Jeg synes vi har fått til mye, og vi har mye bra på gang.

(Publisert i NFT nr. 6/2024 side 18-23)