På vei til brukere i hjemmetjenesten oppbevares legemidler i hjemmetjenestens biler, i hjemmesykepleieres lommer, i private vesker eller bæres i hånden inn til pasienten. «Dette er eksempler på praksis som innebærer en høy risiko for at legemidler kan komme på avveie, sammenblandes eller forveksles og deles ut til feil pasient.» skriver Helsetilsynet på sine nettsider

Det ville kanskje lønne seg å ha en farmasøyt, slik som mange kommuner og flere bydeler, blant annet Stovner, i Oslo har. 

Ni prosent av varsler gjelder legemidler

Over 170 000 personer, de fleste over 65 år, mottar helsetjenester i hjemmet. Feil i legemiddelhåndteringen kan få fatale konsekvenser. En gjennomgang av varsler som gjelder kommunale helse- og omsorgstjenester i årene 2019–2023, viste at hendelser knyttet til bruk av legemidler utgjør ni prosent av hendelsene som varsles til Helsetilsynet. 

Mange av hendelsene skyldes hendelser under transport, og i en fagartikkel i Tidsskriftet Sykepleien, skriver Heidi Synøve Mørk og Gro Fredheim fra Helsetilsynet at transport av legemiddel er en blindsone i kommunene.

LES OGSÅ: Alna bydel angrer ikke på farmasøytkutt

Legemidlenes reise ut til bruker

Mørk og Fredheim forklarer at transport av legemidler i hjemmetjenesten utgjør en kjede med mange forskjellige ledd.

««Legemiddelreisen» omfatter enhver legemiddelrelatert oppgave som utføres fra legemiddelet er ordinert eller rekvirert, til det er utdelt eller eventuelt kassert. Transport av legemidler i hjemmetjenesten utgjør en kjede av handlinger, fra legemiddelet mottas fra apotek, fordeles til rett personell som skal bistå i transporten ut til brukeren, og til legemiddelet er gitt og tatt av pasienten ved utdeling i hjemmet. Denne kjeden involverer dessuten flere yrkesgrupper, som assistenter, helsefagarbeidere og sykepleiere. Disse må samhandle for at legemiddelhåndteringen skal kunne skje forsvarlig.» 

Transport av legemidler er en blindsone

Ifølge artikkelforfatterne kan feilutdeling skje dersom kommunen ikke sikrer gode rutiner for transporten av legemidlene og dersom oppgave- og ansvarsfordelingen ikke er tydelig og forstått av personellet som er involvert i legemiddelhåndteringen. Tilsyn med de hjemmebaserte tjenestene i kommunene i 2023 og 2024 har avdekket flere avvik knyttet til legemiddelhåndtering, og det kommer frem at transporten er en blindsone. 

«Vi har sett at rutiner og praksis som gjelder for håndtering av legemidler i de hjemmebaserte tjenestene, ikke omfatter selve prosessen med å transportere legemidlene ut til pasientens hjem. Transport av legemidler til pasientene blir ofte oversett i planleggingen. Det kan føre til at legemiddelhåndteringen blir avhengig av enkeltpersoner og tilfeldig organisert.» skriver de i Sykepleien.