Under årets verdenskongress for The International Pharmaceutical Students´ Federation (IPSF) i Sør-Korea ble Norwegian Pharmaceutical Students Association (NoPSA) tatt opp som fullverdig medlem etter tre år som assosiert medlem. 

— Jeg er også utrolig stolt over å fortelle at NoPSA (Norwegian Pharmaceutical Students Association) har blitt godkjent og stemt fram som fullverdig medlem av IPSF under dagens generalforsamling. Dette gir oss muligheten til å fremme norske farmasistudenters stemme på et internasjonalt nivå, på IPSF sine generalforsamlinger, skrev NoPSAs kontaktperson til IPSF, Sofie Gangsø, på Linkedin da det ble vedtatt. 

Studentforeningen Veneficus trakk seg i protest fra IPSF på 1980-tallet. Les hvorfor her.

Stor innflytelse i den internasjonale farmasiverdenen

Gangsø har jobbet mye med søknadsprosessen som startet under det forrige styret og forrige IPSF-kontakt, Andreas Eikefjord Standal, og er stolt og glad over at de ble godtatt. 

— Det ble utrolig viktig for meg å fortsette arbeidet med søknaden, da dette var både ønskelig fra forrige årets styre i tillegg til nåværende styret, sier hun som også opplever at stor interesse fra medlemmene i NoPSA som har møtt opp tallsterke på årets kongress, hvor de er 16 deltakere fra Norge. 

Hun forklarer at IPSF er en stor internasjonal organisasjon for farmasistudenter og nylig utdannende farmasøyter med 500 000 medlemmer i 100 forskjellige land.

— Vi opplever at de har relativ stor internasjonal innflytelse med tanke på deres samarbeid med ulike organisasjoner som for eksempel FIP og WHO. Så NoPSA mener at søknaden og medlemskapet som fullverdige medlemmer av IPSF er viktig og at det var 100% verdt å jobbe for, sier hun.

—  Konkret vil det si at NoPSA har stemmerett på IPSF sine Generalforsamlinger og at vi i den sammenheng har større mulighet til å fremme norske farmasistudenters meninger på et internasjonalt plan, legger hun til.

LES OGSÅ: Gøy å hacke helse

NoPSA feirer 20 år i 2025

NoPSA jobber aktivt og har lokalforeninger på alle de seks universitetene, har samarbeid med andre farmasiorganisasjoner som Norges Farmaceutiske Forening og Norsk Farmasøytisk Selskap, og de har flere arrangement, ikke minst den store årlige nasjonalkongressen.

Gangsø er glad for å kunne opplyse om at det neste år er 20 år siden NoPSA ble grunnlagt. 

— Det er vi utrolig stolt over, smiler hun og minner om at det skal feires med nasjonalkongress i Trondheim i februar.

NoPSA gjennomførte undersøkelse om farmasøyter var fornøyd med å ha tatt master. sjekk hva de sa her. 

Grip muligheten til å leke og lære ute i verden

Professor Anne Gerd Granås på Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) er en ivrig proponent for internasjonal erfaring og var selv på IPSF-konferanse i Sør-Afrika i 1993 som representant for Veneficus, foreningen for farmasistudenter ved UiO.

Les rapporten Granås og medstudentene Christin Haavik og Marianne Saugestad skrev for NFT her.

— IPSF åpnet mine øyne på en positiv måte for at som farmasøyt er verden din lekegrind. Jeg deltok på konferanse både i Sør-Afrika og Honduras. Mulighetene gjennom IPSF til å leke, lære, og ikke minst le, er uendelige, sier hun begeistret og er utvetydig på hvor viktig det er å komme seg ut i verden. 

— Det er kjempeviktig at farmasistudenter i dag engasjerer seg i IPSF og EPSA [Den europeiske foreningen for farmasistudenter], at de løfter blikket fra vår lille andedam. Og at de griper muligheten for å møte andre unge mennesker til fest og moro, og til å få innsikt i globale legemiddelutfordringer. Mulighetene for utveksling til andre land er også gode. Jeg håper at når NOPSA idag blir nasjonalt medlem, at spesielt våre farmasistudenter med tverrkulturell bakgrunn hiver seg med, og at de bruker bakgrunnen som styrke i internasjonalt studentarbeid, sier hun. 

— Til alle studentene vil jeg bare si at de må tørre å gripe de mulighetene som byr seg. 

LES OGSÅ: Anne Gerd Granås er Årets farmasøyt 2019