Farmasiutdanningene ved Oslomet- storbyuniversitetet, Universitetet i Bergen (UiB), UiT- Det arktiske universitet, Nord universitet og Universitetet i Oslo (UIO) har samarbeidet om å lage podcast hvor farmasøyter forteller om sine liv i farmasien siden Andre verdenskrig.

Professor Anne Gerd Granås på Farmasøytisk institutt ved UIO, er initiativtaker for prosjektet. 

— På eit tidspunkt gjekk det opp for meg at norsk farmasi var i ferd med å la ei gullgruve forsvinna, sidan heller ikkje farmasøytar lever evig, sier hun på nettsidene til instituttet. 

Hun ønsket å få frem menneskene bak det som fremtidige forskere kan lese om i rapporter, tidsskriftartikler, utredninger og annet de finner i arkivene. 

Har du interesse av farmasihistorie kan du lese mye interessant her. 

 

Tilgjengelig for alle historie- og farmasiinteresserte

Granås tenkte først lage noe som skulle brukes i utdanningen, men innså at flere kunne ha glede av det. Fotograf og journalist Knut Werner Lindeberg Alsén ble leid inn, og sammen med ulike intervjuere har han reist rundt i landet for å gjøre opptak, og redigere dem i etterkant.

— Det har vore eit omfattande arbeid, med stor innsats av mange involverte. For å illustrera kor lang tid det har tatt å få dette ferdig ved sida av alt det andre ein skal ha gjort: vi lanserer dei fyrste podkastepisodane fyrst no, medan i mange av opptaka snakkar ein om «pandemien vi er inne i», smiler Granås.

Her kan du lese litt om alle farmasøytene, høre podcasten eller lese intervjuene i tekst. 

Uteksaminert kort tid etter krigen

De eldste intervjuobjektene ble uteksaminerte tidlig i 1950-årene og begynte i apoitek hvor de selv stor for produksjonen. Etter hvert kom det fabrikkferdige produkt, og farmasøytene måtte ut i skranken og møte publikum ansikt til ansikt, og så kom den store endringen med den nye apotekloven i 2001.

— Vidare får vi mellom anna høyra om framveksten av klinisk farmasi som fag og oppbygginga av ny farmasiutdanningar i Tromsø og Bergen. Fleire deler uutslettelege minne frå då dei som unge farmasøytar utførte militærteneste eller jobba som frivillige i det store utland. Deltakarane deler gleder og frustrasjonar, med personlege betraktningar og anekdotar som arkivdokument sjeldan fangar opp, sier Granås.

— Vi får òg nokre saftige historiar frå studentlivet på sekstitalet, som vi trygt kan seia skilde seg ein del frå det dagens studentar møter – kanskje på både godt og vondt. Dei kjem òg med nokre råd til dagens studentar.

De første utgavene av podcasten er ute på Spotify og andre steder som publiserer podcaster. Det vil komme en ny farmasøyt å høre på hver uke frem til jul.