Akademiet for yngre forskere (AYF) tar i 2024 opp elleve nye medlemmer. 

En av dem er farmasøyt Josefine Eilsø Nielsen som er førsteamanuensis på Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo hvor hun jobber med galenisk farmasi og farmasøytisk fysikalsk kjemi. Hun blir første farmasøyt som blir tatt opp som medlem i akademiet. 

Sammen med de ti andre nye medlemmene skal hun sitte frem til 2028. Medlemmene er valgt etter en åpen søknadsprosess hvor akademiet søker å rekruttere yngre forskere fra ulike fagfelt, stillingskategorier, regioner, institusjoner og bakgrunner. 

— I år mottok vi 72 søknader, noe som er et av de høyeste søkertallene til AYF noen gang. Medlemmene representerer en stor faglig og institusjonell bredde og vil tilføre AYF nye ideer og perspektiver, skriver AYF på nettsiden sin.

Vi snakket med Josefine da hun var enda yngre og like lovende for nesten ti år siden. Les om henne her. 

Vil hjelpe unge forskere og delta i samfunnsdebatten

I et intervju på nettsidene til AYF opplyser Nielsen at hun som medlem ønsker å jobbe med flere sentrale problemstillinger som vil bidra til å forbedre norsk akademia. 

— For det første vil jeg arbeide for å gjøre veien til faste stillinger i forskningsverdenen mer tilgjengelig, og mindre usikker, spesielt for unge forskere. Videre vil jeg utforske og fremheve behovet for en bredere forskningsfinansiering som også tar hensyn til grunnforskning og den akademiske friheten.

Hun forteller også at hun brenner for viktigheten av å drive med forskningsformidling. 

— Som forsker ved et universitet mener jeg man har en plikt til å delta aktivt i samfunnsdebatten, og bidra til å motvirke misinformasjon der man kan. Som medlem av AYF vil jeg søke fellesskap om dette samfunnsoppdraget og håper, at vi sammen kan lære mer om hvordan vi best kan nå ut med kunnskapen og forskningen vår på tvers av samfunnet.

Akademiet for yngre forskere

Akademiet for yngre forskere (AYF) er et uavhengig, tverrfaglig og mangfoldig nettverk for samarbeid og erfaringsutveksling blant yngre forskere.

Målet deres er å fremme verdiene av kunnskap og fri forskning i samfunnet, og være en pådriver for nyskapende forskningsformidling.

Gjennom å initiere og inspirere til dialog mellom forskningsmiljøer og samfunn vil de bidra til en kunnskapsbasert samfunnsutvikling i Norge og i verden.