Mandag startet rettsaken mot farmasistudenten som er tiltalt for drapsforsøk på førsteamanuensis på Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo, Ingunn Björnsdóttir, og grov kroppsskade på hennes kollega 24. august i fjor. Hendelsen skjedd i forbindelse med et møte de to hadde med studenten i etterkant av at han strøk på konteeksamen. 

Den 24 år gamle tidligere studenten erklærte seg ikke skyldig i drapsforsøk, men erkjente grov kroppsskade på Ingunn Björnsdóttir. Han erkjente seg ikke skyldig i kroppsskade på kollegaen. 

LES OGSÅ: Farmasistudent tiltalt for drapsforsøk

Spørsmålet er hva tiltalte tenkte

Aktor Alvar Randa gikk gjennom saken og understreket at det er ubestridt at det er tiltaltes påførte skadene, men at det viktige er hans forsett. 

— Spørsmålet er hva han har tenkt i hodet sitt. Det må retten følge med på, sa han.  

Han forklarte også at tiltalte har blitt vurderte av sakkyndige.

— Han er å anse som strafferettslig tilregnelig og skal vel ha en straff. Det kan jeg allerede si, slo han fast. 

LES OGSÅ:  Ønsker ikke amerikanske sikkerhetstilstander på norske universitet

Skyldte på Björnsdóttir for at han strøk

Björnsdóttir var den første til å forklare seg. Etter at en dataskjerm var plassert slik at hun og slapp å møte blikket til tiltalte under forklaringen, fortalte hun hvordan hun oppleve angrepet og året etterpå. 

Hun hadde hatt et møte med ham etter han strøk på første eksamen i juni. Det møtet trakk ut, og hun hadde en fornemmelse om at det samme kunne skje denne gangen og hadde bedt en kollega komme å banke på etter en stund. 

Etter en halvtime da hun prøvde å avslutte møtet, reiste han seg og sa det er hennes skyld at han strøk på eksamen og at hun ikke er kompetent til jobben sin. 

— Så har han plutselig en kniv i hånden og stakk meg her, sa hun og peker på halsen.

Kollegaen hennes kastet seg på ryggen til tiltalte, etter hvert kommer andre til, og hun kom seg ut, men rekker å få en rekke stikk, blant annet kjenner hun at hun får et stikk i buken. 

— Da tenkte jeg: Nå, det her kommer jeg nok ikke til å overleve.

Ett år senere har Björnsdóttir så vidt begynt å prøve å jobbe igjen. Fysisk er hun mer eller mindre rehabilitert bortsett fra manglende følelse i underarm og foten. Hun har hatt jevnlige psykologtimer for å behandle traumer og kan fremdeles ha problemer med å sove. I tillegg hadde hun problemer med å spise kjøtt etter at hun så rett inn i sin egen legg da hun fikk et kutt der. Hun har også hatt problemer med å bruke kniv. Det har tatt tid å venne seg til å spise kjøtt og bruke kniv igjen.  

— Jeg tenker på det alltid når jeg ser en kniv eller skal bruke en kniv, sa hun. 

LES OGSÅ: UiO-rektoren om knivangrepet: — Farmasøytisk institutt håndterer hendelsen godt

Hadde intenst fokus på Björnsdóttir 

Kollegaen som også fikk flere kuttskader, har også hatt det vanskelig etter hendelsen. Hun klarte i starten ikke å reise til Blindern, har hatt problemer med store menneskemengder og har vært sykemeldt i flere omganger. 

— Alt ble litt belastende. Jeg hadde nok med å få i meg mat og få søvn, sa hun da hun forklarte seg etter lunsj.

Hun følte at stemningen på møtet var litt ubehagelig, og hun opplevde ikke at tiltalte responderte særlig på henne, men at han hadde mye fokus på Björnsdóttir under hele møtet selv om det var kollegaen som var ansvarlig for konteeksamen og satt på mer av informasjonen han var ute etter.

— Han så veldig lite på meg. Det var veldig intenst fokus på Ingunn under hele møtet, sa hun. 

Slik opplevde hun det også under basketaket. Hun forklarte at hun hang på ryggen hans og prøvde å holde fast i knivhånden hans, men at han rev seg løs, og ga henne ett kutt i hånden samtidig, men virket mer interessert i å gå etter Björnsdóttir. 

— Det var ikke noe nøling heller, da han fikk løs kniven, med å gå rett på Ingunn igjen, sa hun.