Farmasøyter fyller sommerskolen på UiO
Farmasøyter utdannet i Pakistan er den absolutt største utenlandske gruppen som får autorisasjon som farmasøyt i Norge. Så godt som alle tar norsk på UiOs sommerskole.
Siden 2016 har det kommet mange farmasøyter med utdannelse fra Pakistan til Norge. I de siste årene har de vært den absolutt største gruppen blant de som har fått autorisasjon, og i 2022 var det ifølge Helsedirektoratet 57 som fikk autorisasjon som reseptarfarmasøyt og 11 som fikk autorisasjon som provisorfarmasøyt.
Nesten alle tar norsk på Den internasjonale sommerskole (ISS) ved Universitetet i Oslo (UiO) som i flere år har holdt norskkurs året rundt. De siste årene har ISS holdt mellom 50 og 60 norskkurs i året, med opp mot 20 studenter per klasse.
LES OGSÅ: UiO starter tilbud for farmasøyter fra utenfor EU
Fint å ta norsk ved sommerskolen
Farmasøyt Amal Omar tar norsk ved ISS i sommer. Hun har kommet til Norge for å leve i en velferdsstat med et godt jobbmarked for farmasøyter. Hun har en bachelor fra Pakistan og får autorisasjon som reseptarfarmasøyt. På sikt ønsker hun å ta en master og bli provisorfarmasøyt, men med familie og små barn er den umiddelbare planen å begynne å jobbe så fort hun har norsken på plass.
Hun synes kurset er bra, men er glad for å kunne ta kurset sammen med mange andre og dermed får muligheten til å prate mye norsk.
— Det er ikke bare bare å lære norsk. Det er vanskelig, sier hun som har bodd i Norge ett år.
— Når vi diskuterer sammen, er det bedre for meg, smiler hun.
Les om Saleem Iqbal som har forsket på utenlandske farmasøyter i Norge.
Siste steg mot jobb i apotek
NFT besøker skolen i slutten av juni, på slutten av sommerskolens første uke. Fredagene samles studentene til en uformell språkkafe etter dagens forelesning. Der drikker de kaffe, spiser kaker og prater. Lærerne er til stede, og de får noen konkrete og pensumrelevante temaer de kan prate om, men ellers er det fritt til å prate om hva de vil, så lenge det skjer på norsk.
Sammen med Amal Omar sitter farmasøytene Sarmad Malik, Saadia Razzaq, Mudassar Ali, Nabeel Ahmad og Karim Tharwat. Alle fra Pakistan utenom Tharwat, som er fra Egypt. Farmasøytene går på Intensivt mellomkurs i norsk trinn III. De stortrives på sommerskolen og legger full innsats i det som for mange av dem er det siste steget for å kunne jobbe som farmasøyt i Norge: C eller bedre på kurset og dermed B2-kompetanse.
LES OGSÅ: Paneldebatt om norskkunnskaper hos farmasøyter
Mange fordeler i å ta norsk på ISS
At så mange farmasøyter fra Pakistan og ikke fra andre land velger ISS, er litt tilfeldig. Farmasøyter vi snakket med på språkkafeen sier det er fordi andre fra det pakistanske miljøet foreslo det.
Lærer Johan-Marius Sandvei har hatt mange pakistanske farmasøyter som elever de siste årene og skryter av engasjerte studenter. Han synes ikke det er noe rart at pakistanske farmasøyter eller noen andre velger å ta norskkurset hos dem.
— Vi tilbyr et intensivt og komplett løp med trinn I, trinn II, trinn III som følger rammeverkbeskrivelsen, så de har muligheten til å oppnå B2-kompetanse på relativt kort tid. Vi gir tilbakemeldinger på muntlige og skriftlige arbeider, og det er tilrettelegging rundt eksamen, sier han og legger til at norsktilbudet ved ISS er en pakke med undervisningstimer og eksamen og derfor ikke er dyrere enn andre tilbud de må legge til flere moduler for å få like mange undervisningstimer. En annen fordel er at studentene som tar norskkurset på ISS, får studiepoeng ved Universitetet i Oslo.