Engasjerer seg for Syria
Farmasistudentene i Tromsø vil sørge for livsviktige medisiner til syrerne. Gjennom FUG Tromsø vil de gjøre en forskjell for de som trenger det.
— Det har gått utrolig bra. Folk engasjerte seg veldig, og vi samlet inn rundt 7500 kroner. Intervjuet bidro nok til at det gikk så greit, forteller FUG Tromsø-leder Yasin Ahmed (25).
Han refererer til kakesalget de arrangerte en uke etter at avisen iTromsø i januar skrev om studentforeningens humanitære arbeid.
FUG Tromsø, som er tilknyttet Farmasøyter Uten Grenser Norge, jobber nemlig ved siden av studiene for å bedre medisintilgangen til Syria. Sammen med den veldedige organisasjonen Rahma IRF, som Ahmed tidligere har vært tilknyttet, vil FUG Tromsø skaffe kvalitetsikret råmateriale til farmasøytene i Syria, slik at de kan lage viktige legemidler til befolkningen.
Ifølge Ahmed har flere og flere studenter på Universitetet i Tromsø blitt interessert i arbeidet farmasistudentene gjør på fritiden.
— Flere kom bort under kakesalget og lurte på hva det dreide seg om. Det har jo vært mye snakk i mediene om situasjonen i Syria den siste tiden. I starten av mars skal vi ha et nytt arrangement, denne gangen et loppemarked, for å samle inn penger til den samme saken.
Hadde kontakter
Det gamle styret i studentforeningen jobbet tidligere med Flyktninghjelpen og spesielt flyktninger i libanesiske flyktningleirer. Ønsket var å få til et prosjekt med mer fokus på farmasien. Ahmed sørget for at det gamle styret i FUG Tromsø ble satt i kontakt med den Oslo-baserte organisasjonen Rahma IRF, og var med som kontaktperson under det første møtet mellom partene.
— Under det første møtet med Rahma fortalte de om det syriske prosjektet «Medisintillaging i Syria». Jeg var med på alle møtene mellom FUG og Rahma, og fikk et godt innsyn i prosjektet. Dette gjorde prosessen mye lettere for meg da jeg ble med i FUG.
Prosjektet var i planleggingsfasen høsten 2015, og startet opp for fullt i januar i år med Ahmed som leder av det nye styret. Den foreløpige planen er at prosjektet skal vare ut året.
— Så får vi se om vi fortsetter med dette eller finner et nytt prosjekt, forteller FUG Tromsø-lederen.
Samarbeidsorganisasjonen Rahma IRF har ansvaret for å finne områdene råvarene som kjøpes inn skal sendes til. FUG Tromsø jobber hovedsakelig med å samle inn penger for å gjøre oppgaven mulig.
— Gjennom FUG Norge fikk vi høre om et underorgan av Apotekforeningen, et kompetanse- og rådgivingssenter innen apotekproduksjon. Planen videre er å komme i kontakt med dem for å få hjelp til kvalitetssikring av råvarer og grossisten som leverer dette.
Vil jobbe videre
FUG Tromsø-lederen er inne i sitt siste år før han er ferdig utdannet master i farmasi. Han ser ikke bort ifra at engasjementet han har hatt for humanitært arbeid under studitiden, kan bli med videre inn i arbeidslivet.
— Jeg kommer jo fra Oslo, og der har FUG Norge sitt hovedkontor. Så det er ikke umulig å engasjere seg mer i hovedorganet. Det blir vel enten FUG Norge eller andre organisasjoner som jobber med humanitære prosjekter. Om det da er Syria eller andre områder har ikke så mye å si, så lenge jeg får jobbet med veldedighetsarbeid, avslutter Ahmed.
(Publisert i NFT nr 3/2016 side 16)