Ferske farmasøyter forteller: Aina Kristin Pham
— Jeg skulle ønske at Farmasøytisk institutt hadde et større samarbeid med annen privatnæring i tillegg til apotekkjedene.
Aina Kristin Pham
Alder: 27 år
Arbeidsplass: Softox Solutions
Stilling: Industriell ph.d.-kandidat
Uteksaminert: Sommer 2019
Utdanningsinstitusjon: Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo
Antall år i nåværende stilling: Ett år som forsker og produktutvikler før jeg gikk over i stilling som ph.d.-kandidat i samme firma. Jeg har hatt denne stillingen i fire måneder nå.
Hva skulle du ønske studiet hadde gjort for å gjøre deg forberedt til jobbsøking og arbeidslivet?
— Studiet dekket veldig mange områder, noe som er meget bra. Apotekpraksis var en fin forberedelse til arbeid i apotek for dem som ikke hadde jobbet der tidligere. Likevel skulle jeg ønske at Farmasøytisk institutt hadde et større samarbeid med annen privatnæring i tillegg til apotekkjedene, slik at overgangen fra studie til jobb hadde blitt mer forutsigbar for de aller fleste. Jeg tenker spesielt på jobb innen legemiddel- og medtek/biotek-industrien. Man jobber veldig forskjellig som farmasøyt på apotek sammenliknet med farmasøyt i industrien, og det hadde vært bra å sette et større søkelys på sistnevnte også.
Les også: Ferske farmasøyter forteller: Lisa Marie Serumal Kronstad
Hva slags jobb siktet du på etter studiene? Hvorfor?
— Jeg trives både blant kunder så vel som å jobbe på lab. Siden jeg har jobbet som farmasøyt på apotek under studietiden, så ønsket jeg å prøve noe nytt. Jeg håpet derfor på en jobb innen forskning og utvikling etter studiene.
Er det vanskelig å komme inn i den delen av bransjen?
— Det har blitt vanskeligere siden det har blitt mindre legemiddelindustri i Norge. Spennende å se utviklingen fremover med tanke på koronasituasjonen; jeg håper flere satser på norsk industri nå som vi ser hvor fort sårbare vi blir når produksjonen ligger i utlandet.
Hvordan gikk du frem for å få jobb?
— Jeg ble anbefalt av masterveilederen min, professor Pål Rongved. Dette er jeg veldig glad for.
Hvordan var det å være i jobbintervju?
— Morsom historie: Dagen jeg var på intervju, slet jeg med halsbetennelse og tørrhoste. Dagen før der igjen hadde jeg hasteoperert en betent visdomstann. Under selve intervjuet satt jeg overfor administrerende direktør av Softox Solutions og CMC-direktøren med et meget hovent ansikt fra tannkirurgien og en oppblåst selvsikkerhet kun sterke smertestillende og visse hostemidler kan gi, når man er på sitt første «ekte» jobbintervju. Jeg fikk muligheten til å forhandle lønn for første gang også! I ettertid tenker jeg at jeg kunne bedt om å utsette intervjuet, og grunnen hadde selvfølgelig vært god nok. Jeg er også helt sikker på at det hadde gått like bra, da de som intervjuet meg var veldig trivelige og er i dag fantastiske sjefer og kolleger.
Hvordan var det å gå fra studier til jobb?
— I mitt tilfelle var dette overlappende, fordi jeg startet på et årsstudium i økonomi og ledelse høsten jeg var nyutdannet farmasøyt; for å bygge på litt. Jeg hadde meldt meg på dette studiet før jeg visste om Softox Solutions, og prøvde dermed å balansere begge deler. Da koronasituasjonen kom til Norge i starten av fjoråret, følte jeg at jeg ikke hadde nok tid til å balansere en fulltidsjobb og et fulltidsstudium lenger, og jeg valgte i stedet å fokusere hundre prosent på jobben min.
Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?
— En typisk arbeidsdag er møter med samarbeidspartnere, skissere planer og protokoller for å utvikle nye produkter, faglig fordypning, lab-arbeid, og til slutt tolke data fra forskningen min.
Hva er ditt beste råd til nyutdannete farmasøyter?
— Husk at vi er en ettertraktet arbeidsgruppe i samfunnet. Jeg tror «alle» på kullet mitt hadde jobb rett etter endt studium, så ikke vær redd for at du ikke får deg jobb! Pust derfor ut, og gi deg selv en klapp på skuldrene for å ha fullført en kjempebra utdanning. Når du for første gang skal på jobbintervju som nyutdannet, så husk å formidle til arbeidsgiver hva du selv mener du kan bidra med – det skader ikke å komme litt forberedt. Jeg anbefaler alle å forhandle lønn allerede i sin første jobb også, for dette setter grunnlaget for mye av lønnsveksten senere. Det aller verste som kan skje er tross alt bare et «nei».
Hva er den største nybegynnertabben du har gjort?
— Å føle på at man ikke kan nok; såkalt imposter syndrom. Jeg tror mange føler dette når de går fra å være student til sin første «voksen»-jobb. Vi farmasøyter er utrolig tverrfaglige og dyktige, men også en meget beskjeden gruppe. Til tross for at kollegene mine ga meg skryt for arbeidet jeg leverte, så gikk jeg en god stund og følte på at alt var bedrageri. Spesielt følte jeg på det siden jeg var yngst i firmaet. Etter hvert fant jeg meg mer til rette i min nye rolle i arbeidslivet, takket være gode kolleger som oppfordret meg til å komme med innspill. Dersom noen av dere ferske farmasøyter leser dette og føler på det samme, så husk at vi kan mer enn vi tror, og at det ordner seg!
(Publisert i NFT nr. 2/2021 side 28-29)