Arbeidsgivere nekter oftere å godkjenne sykemeldinger nå enn tidligere ifølge LO-Aktuelt og FriFagbevegelse som har satt søkelys på arbeidsgivere som ikke vil godkjenne sykmeldinger. I 2022 var det registrert 1315 inntektsmeldinger der arbeidsgiver har oppgitt at de tviler på at den sykmeldte er arbeidsufør, mens i 2023 hadde antallet økt til 1631.

Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene) har også fått inn flere saker hvor arbeidsgiver bestrider sykemeldinger enn tidligere og synes det er en skummel utvikling. 

— Vi er bekymret over at enkelte arbeidsgivere velger å overprøve fastlegens medisinskfaglige vurderinger ved å bestride sykemeldinger til ansatte, og sterkt kritisk til tilsynelatende fravær av dialog og dokumentasjon på prosess før dette skjer sier advokat og assisterende forhandlingssjef, Mathias Calmeyer Østvold. 

— Selv om dette ofte løser seg ved å klage bestridelsen inn til NAV, tar dette lang tid, og i mellomtiden risikerer den ansatte å havne i økonomisk uføre.

Arbeidslivet i apotek kan være hardt for alle, også apotekere. Mange apotekere rapporterer at de blir syke av jobben. 

Ta kontakt hvis arbeidsgiver bestrider sykemeldingen din

Leder Birgitte Lloyd synes det er synd at arbeidsgivere ikke stoler på sine ansatte og deres leger og minner sine medlemmer om at dette ikke er noe de bare behøver å akseptere. 

— Du bør kontakte bistand hos foreningen hvis man mener seg urettferdig behandlet, sier hun. 

LES OGSÅ: Boots erkjenner feil og betaler erstatning til apoteker

Arbeidsministeren: Økning men ikke behov for tiltak 

Historier om arbeidstakere som har fått problemer etter at arbeidsgiverne har nektet å godkjenne sykemeldinger, fikk stortingsrepresentant fra Rødt, Mímir Kristjánsson, til å sende et skriftlig spørsmål til arbeidsminister Tonje Brenna (Ap). Han ba henne vurdere om flere sykemeldinger blir bestridt enn tidligere og om det er nødvendig med politiske tiltak for å sikre folk inntekt ved sykdom.

Brenna viser til statistikk over inntektsmeldinger som gir et inntrykk av hvor mange arbeidsgivere som nekter å godkjenne sykmeldinger. Hun ser at det kan være en liten økning, men mener antallet er lite i den store sammenhengen og at det ikke er behov for egne tiltak. 

«Antall bestridelser er på et svært lavt nivå sett opp mot det totale antallet sykmeldinger, selv om det har vært en liten vekst i antallet», skriver hun.

LES OGSÅ: Trives sånn akkurat passe i åpne kontorlandskap

Satt i system i noen bransjer

Harald Braathen er nestleder i LO i Oslo og leder i Bygningsarbeidernes Fagforening, og han er ikke enig i at veksten i antall saker er så liten.

— I noen bedrifter har vi opplevd at det å bestride en sykemelding nærmest har vært satt i system, sier han på frifagbevegelse.no.

Han mener definitivt det er behov for tiltak, i alle fall i bygg- og anleggsbransjen som er overrepresentert i oversikten over bestridte sykemeldinger.

— Det kan ikke være sånn at arbeidstakere blir stående uten inntektssikring når saksbehandlingstiden i Nav er så lang. I dag er det altfor enkelt å bestride en sykmelding. Det bør gjøres innstramminger i regelverket, sier han.

Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson støtter Braathen.

— Det er ingen grunn til å tro at arbeidsmoralen skulle være lavere i bygg- og anleggsbransjen enn i andre bransjer, eller at de som jobber i denne sektoren har mindre grunn til å være syke enn arbeidstakere som sitter på kontor for eksempel. De bransjevise forskjellene tyder på at dette handler om de grunnleggende maktforholdene i arbeidslivet, sier Kristjánsson til FriFagbevegelse.