I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen å etablere et voksenvaksinasjonsprogram som skal sikre et tilbud om vaksinering mot flere sykdommer for både voksne og personer i risikogrupper. Det gleder leder i Norges Farmaceutiske Forening, Birgitte Lloyd.

— Fantastisk gledelig, stråler hun.

LES OGSÅ: Vaksiner til voksne – hva bør du vite?

Apotekfarmasøyter skal ha en rolle i vaksinasjonsprogrammet

Lloyd slår fast at et voksenvaksinasjonsprogram er langt på overtid i Norge.

— Men når det nå endelig ligger i statsbudsjettet, skal vi glede oss over det og bruke tiden fremover på å følge med på og påvirke innretningen av programmet. 

Hun er klar på at apotekfarmasøyter bør og skal ha en rolle i arbeidet med å sikre at voksenvaksinasjonsprogrammet oppnår målene om økt vaksinasjonsdekning og økt forebygging av sykdom. 

— Innbyggerne fortjener tilgjengelige og kvalitetssikrede løsninger, og myndighetene bør utvide farmasøytene sin viktige rolle i vaksinasjonskjeden. I dag kan farmasøyter rekvirere covid- og influensavaksine, men på lik linje som i land rundt oss, vil det være naturlig å ta i bruk farmasøyter på apotek i enda større grad for å sørge for at vaksiner og vaksinering blir så enkelt som mulig å få gjennomført over hele landet. 

LES OGSÅ: Industrien og SV vil ha apotekene med i voksenvaksinasjon

Tre vaksiner i første omgang

I neste års budsjett er det satt av 12,3 millioner kroner til programmet. I en pressemelding opplyser helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre, at programmet i første omgang vil være tilbud om vaksiner mot korona, influensa og pneumokokksykdom til alle som er 65 år og eldre, og for risikogrupper. Det skal også innføres et system for påminnelser om vaksinasjon. Han understreker at programet kan utvides etter hvert. 

— Etableringen av et voksenvaksinasjonsprogram vil også gi oss muligheten til å utvide tilbudet med ytterligere vaksinasjoner, herunder påfyllingsvaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste, sier han på regjeringen.no

Tilbudet om vaksinasjon mot korona og pneumokokksykdom vil ha en egenandel på inntil 25 prosent av den samlede kostnaden. Influensavaksinen vil fortsette å være egenbetalt, og kommunene kan ta betalt for vaksinasjon.

LES OGSÅ: Vaksineforsker mener apotekene bør gi mer vaksineinformasjon