Oppgjørets time
Utdanningspolitiske spørsmål er og blir en akilleshæl i det farmasøytiske miljøet.
Hva er galt med farmasiutdanningen i Norge – hvorfor har dets representanter så vanskelig for å enes? Utdanningspolitiske spørsmål er og blir en akilleshæl i det farmasøytiske miljøet. Skepsis mot utvikling og tilpasning går som en sørgelig rød tråd gjennom hele historien.
Etableringen av reseptarutdanningen i hovedstaden møtte i sin tid stor motstand, likeså farmasistudiet i både Tromsø og Bergen. Også reseptarutdanningen i Namsos samt masterstudiet in spe i Trondheim har fått kjenne på mistro. Uviljens arnested er Universitetet i Oslo.
Da de fem utdanningsinstitusjonene endelig begynte å se på mulighetene for en 3 + 2-modell, var gleden stor. Nå har dette samarbeidet slått sprekker. Ikke uventet er det Farmasøytisk institutt som igjen har vondt i viljen sin. Uansett argumentasjon og antall våpendragere, det er mange som reagerer kraftig på FIs utspill. Tidspunktet for bruddet er spektakulært. Aldri før har man vært så nær en harmonisering av studieløpet for bachelor- og mastergrad. Utad er det flaut, innad dypt tragisk.
Lønnsoppgjøret mellom Norges Farmaceutiske Forening (NFF) og Virke ble denne våren halt i land på overtid etter intens mekling. Når forhandlinger spisser seg til slik, settes så vel tålmodighet som taktisk tenkning på prøve. I tillegg er det en god øvelse i beredskap, som avdekker organisasjonens evne til smidighet og handlekraft. Forberedelser er stikkordet i så måte. NFT har tatt de involverte på pulsen.
NFFs fotokonkurranse har pågått siden i fjor høst, men bidragene tok seg betydelig opp da Instagram-muligheten ble lansert ved nyttår. Mange farmasøyter velger å dele sine bilder merket #farmaliv. De første fotovinnere er nå trukket og presenteres i denne utgaven. Konkurransen er imidlertid ikke over, den fortsetter som før. Det kommer nye muligheter til å vinne gavekort, så det er bare hive seg med: Del dine blinkskudd!
(Publisert i NFT nr. 6/2014 side 5.)