NFT ønsker å hjelpe unge nyutdannede farmasøyter med en god overgang til arbeidslivet. Vi slipper derfor til unge med noen år i arbeidslivet bak seg, slik at de kan komme med tips om hvordan takle denne overgangen.

I dag: Heidi Netland Jensen

  • Alder: 34 år
  • Stilling: Senior Specialist, Regulatory Affairs, MSD Animal Health Norge AS
  • Uteksaminert: 2023 fra Universitetet i Bergen
  • Antall år i nåværende stilling: Under 1 år

Her kan du lese om alle de andre ferske farmasøytene vi har snakket med og som har gode råd å komme med.

Hva skulle du ønske studiet hadde gjort for å gjøre deg forberedt til jobbsøking og arbeidslivet?

— Flere muligheter for besøk eller kort hospitering/skygging hos bedrifter på vestlandsområdet, for eksempel i områdene fisk, legemiddelindustri, forskning og utvikling. Ellers var Farmaceutenes jobbsøkerkurs og lønnskurs for studenter veldig bra, og disse anbefaler jeg alle studenter å delta på.

Hva slags jobb siktet du på etter studiene?

— Jeg var innstilt på å få jobb i apotek, men jeg fulgte med på og søkte etter stillinger i privat legemiddelindustri og fiskeindustri da det var dette jeg ønsket mest.

Hvorfor?

— Jeg ønsket å tilegne meg erfaring i dette området for å ha flere karrieremuligheter i fremtiden, samt muligheten for høyere lønnsnivå enn i apotek. Jeg likte godt å ha en prosjektbasert hverdag under studiene, der jeg selv styrte hvor og når jeg måtte jobbe med studieoppgaver. Det fristet å ha samme frihet i arbeidshverdagen, og å ikke være låst til skiftarbeid.

LES OGSÅ: Ferske farmasøyter forteller: Tine Marie Herlofsen

Er det vanskelig å komme inn i den delen av bransjen du jobber i?

— Det er få legemiddelselskaper på Vestlandet, men mulighetene er kanskje større på Østlandet, hvis man er villig til å flytte på seg.

Hvordan gikk du frem for å få jobb?

— Allerede høsten før uteksaminering begynte jeg å kartlegge aktuelle bedrifter, og fulgte med på om det kom ledige stillinger hos dem. Det gjorde jeg ved å følge med på deres nettsider, samt sette opp søk på finn.no. Samtidig begynte jeg også å søke aktuelle apotekstillinger. Hvis jeg ikke fant noen ledige stillinger i løpet av vinteren, var jeg innstilt på å ta kontakt med bedriftene direkte. Jeg oppdaget stillingsannonsen til jobben jeg har nå, på finn.no i desember 2022, og jeg søkte umiddelbart. Søknadsprosessen var ganske standardisert, så i frykt for å bli avvist eller ikke bli oppdaget, skrev jeg også et brev til kontaktpersonen i annonsen. Der forklarte jeg hvem jeg var og hvorfor jeg søkte på stillingen selv om jeg ikke hadde relevant erfaring og selv om det var et halvt år til jeg var ferdig uteksaminsert. Det viste seg å gå bra, og jeg ble tilbudt stillingen.

Hvordan var det å være i jobbintervju?

— De første intervjurundene var digitale og foregikk på engelsk, med en rekrutterer som stilte en del standardiserte spørsmål. De siste intervjuene var med min nåværende leder og foregikk digitalt og fysisk på kontoret i Bergen. Alle som intervjuet meg, var hyggelige, snille og profesjonelle, så det var en fin opplevelse selv om man gjerne er nervøs på forhånd. Jeg hadde forberedt meg på intervjuene på forhånd, både ved å skrive ned eventuelle spørsmål jeg kunne få og hva jeg ville svare, og skrive ned spørsmål jeg eventuelt ville stille intervjueren.

Hvordan var det å gå fra studier til jobb?

— Før jeg startet på farmasistudiet jobbet jeg som dyrepleier, så jeg har vært i arbeidslivet før. Det kan være tøft å gå fra studieliv til 100 prosent jobb. Men denne gangen var det nytt for meg å gå til en kontorjobb med mye frihet, fleksible arbeidstimer og mulighet for hjemmekontor, så det har gått veldig bra. Jeg har to barn, så det er veldig fint å kunne balansere jobb og hverdag slik at det passer med familielivet. Jeg stortrives i denne stillingen.

Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?

— Hver morgen starter med å gå gjennom alle nye e-poster og sortere ut eventuelle kritiske oppgaver som må utføres først. Deretter logger jeg inn i ulike systemer for å sjekke om noen nye oppgaver er klare for meg. Dette kan være bivirkningsrapportering eller godkjenning av reklamemateriell og pakningsmateriell. Resten av dagen går til forefallende arbeid, sortert etter hva som har kortest frist. Dette er gjerne oppgaver knyttet til oppfølging av produktporteføljen vår, hvor preparater blir registrert, oppdatert eller avregistrert. Jeg jobber i et nordisk regulatorisk team, hvor vi samarbeider mye, og vi har derfor ofte Teams-møter eller e-postkorrespondanse over hele Europa. Et stort prosjekt som foregår nå, er en oppdatering av produktinformasjonen til alle veterinære legemidler i Europa til et felles format. Da må alle SPC-er, pakningsvedlegg og emballasje endres. Dette tar mye tid, og varer helt til 2027. Jeg holder også fremdeles på med en del opplæring, blant annet i kvalitetssystemet og GDP. Jobben innebærer også litt reising en gang iblant, og det er alltid hyggelig å møte sine kolleger på samling og møter.

Hva er ditt beste råd til nyutdannete farmasøyter?

— Ikke tro at du må oppfylle alle kriterier i en annonse for å kunne søke på en stilling. En slik tankegang vil begrense deg mye. Erfaring bygges opp over tid og tilegnes mens man jobber. Man kan søke selv om man mangler den ønskede erfaringen listet opp i en annonse. Skill mellom absolutte krav og ønskede kvalifikasjoner, ha tro på deg selv, og hopp i det. Slik kan du oppnå mer og strekke deg lengre enn du kanskje trodde var mulig. Bestem deg på forhånd for hvorfor du fortjener, mestrer eller passer bra for denne jobben. Det trenger ikke være på grunn av erfaring; du kan for eksempel velge noen personlige egenskaper eller tidligere suksesshistorier fra studietid eller liknende. Slik kan du opparbeide deg en selvsikkerhet som kan skinne gjennom i jobbintervjuet.

Hva er den største nybegynnertabben du har gjort?

— Nå jobber jeg i et godt regulert område hvor ting gjøres på en standardisert måte og i tillegg gjennomgår 2. review, nettopp for å minimere risikoen for tabber. Det eneste jeg kommer på er at jeg noen ganger har brukt lang tid på å prøve å finne ut av noe selv, hvor jeg heller kunne spurt en kollega og spart mye tid. Som nybegynner bør man ikke være redd for å spørre om hjelp, og jeg har heldigvis gode kolleger rundt meg som jeg føler meg trygg på å spørre.

Hvorfor er du medlem i Norges Farmaceutiske Forening?

— Jeg syns det er viktig å være medlem av en fagforening, både for å støtte økonomisk det viktige arbeidet de gjør, og for å kunne få hjelp og veiledning hvis det skulle bli nødvendig. Jeg har alltid vært medlem av en fagforening i den aktuelle bransjen jeg har jobbet i, og da jeg begynte på farmasistudiet var det en selvfølge for meg å melde meg inn som studentmedlem. I legemiddelindustrien kan man også velge andre fagforeninger, men jeg føler at det er mest naturlig for meg som farmasøyt å tilhøre den fagforeningen som kjenner farmasøyter best. Jeg ønsker også at andelen medlemmer som jobber utenfor apotek skal være godt representert i foreningen.

Heidi Netland Jensen

(Publisert i NFT nr. 6/2024 side 30-31)