Det skriver nettavisen Titan, som skriver om forskning som gjøres ved Universitet i Oslo. Den vitenskapelige rapporten ble vurdert til å være så god at studentene fikk den publisert i det annerkjente internasjonale vitenskapelige tidsskriftet European Journal of Clinical Pharmacology.

Det er de to masterstudentene Marie Bråthen og Marthe Sætre Waka som har intervjuet 212 gravide og ammende kvinner ved Drammen sykehus og Oslo universitetssykehus Ullevål. Målet deres var å hvor mange av kvinnene som får legemiddelrelaterte problemer mens de er gravide eller ammer, på grunn av årsaker som for lite, for mye eller feil medisin.

Undersøkelsen viser at 42 prosent av de spurte nettopp hadde slike problemer. Det problemet flest hadde, kom av for lite medisiner. Den viser også at flere av de involverte hadde gjort seg opp en mening om legemidler på forhånd uten å diskutere det med helsepersonell, og led dermed unødvendig i graviditeten.

– Vi fikk inntrykk av at mange av kvinnene var blitt skremt etter å ha lest overdrevne artikler i mediene, og etter å ha lest dårlige råd på blant annet kvinneforum på internett, forteller Bråthen til Titan.

Studentene henviset blant annet til flere oppslag for noen år siden som gjorde at mange kvinner trodde at paracetamol ville gi økt risiko for fosterskader.

Studentene mener at gravide kvinner bør få bedre rådgivning i forbindelse med den første ordinære svangerskapskontrollen i uke 18, gjerne i tverrfaglig team med lege, farmasøyt og jordmor.